18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielki show kulinarny „Rozsmakuj się w Gdańsku” ZDJĘCIA

Anna Mizera-Nowicka
Włodarze miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitalnego zaprezentowali, jak sobie radzą w kuchni. Pod czujnym okiem profesjonalnych kucharzy i Pomorzan, którzy przyszli na Długi Targ w Gdańsku, przygotowują m. in. gęś, makrelę i szczupaka. W ruch poszły patelnie, garnki i noże.

Na stracie Wielkiego Show Kulinarnego „Rozsmakuj się w Gdańsku”, które do godz. 18.30 odbywać się będzie na Długim Targu, koło fontanny Neptuna stanął Adam Burczyk, wiceprezydent Tczewa, który przyznaje, że na co dzień woli jeść niż pomagać w kuchni oraz Janusz Wróbel, burmistrz Pruszcza Gdańskiego, który z kolei zazwyczaj stara się ograniczać kalorie.

Nie zabrakło też Marii Taraszkiewiecz-Gurzyńskiej, burmistrza Gniewu, czującej się w kuchni, jak ryba w wodzie i Macieja Lisickiego, wiceprezydenta Gdańska.
- Aby było mi raźniej zabrałem do pomocy córkę. Zosia świetnie sobie radzi np. z lepieniem pierogów z mięsem – mówił Maciej Lisicki. - Moje danie popisowe to natomiast kisiel i jajka na twardo. Zazwyczaj moja pomoc przy przygotowywaniu posiłków ogranicza się jedynie do układania sztućców. Dziś więc przede mną wyzwanie.

Od wspólnego, metropolitalnego, gotowania nie wykręcili się też burmistrz Nowego Dworu Gdańskiego, Jacek Michalski oraz prezydent Sopotu, Jacek Karnowski.
- Postaram się sprostać dzisiejszemu zadaniu. Nie będzie to łatwe, bo potrafię zrobić jedynie jajecznicę. Ale za to bardzo dobrą – mówi Jacek Karnowski. - Miałem nadzieję, że dziś będę przygotowywał budyń, ale organizatorzy pokazu niestety nie przewidzieli takiego zadania.

Potrawy, które zaplanowali prowadzący kulinarne show kucharze, wymagały jednak od włodarzy znacznie więcej starań. Prezydenci i burmistrzowie przygotowują bowiem m. in. wątróbkę z gęsi z grzybami i orzechami, lekką sałatkę z cukinii i młodego szpinaku oraz purée z żółtego buraczka. Włodarze musieli też sobie poradzić m. in. z gęsią na kaszy pęczak i topinaburem.

Efekty ich pracy będzie można ocenić już za kilkadziesiąt minut. Gotowanie przy pomocy szefów kuchni jest ukoronowaniem wspólnego przedsięwzięcia, jakim jest akcja „Rozsmakuj się w Metropolii. Weekend za pół ceny”, które trwa w miastach GMO od trzech tygodni.

Treści, za które warto zapłacić! REPORTAŻE, WYWIADY, CIEKAWOSTKI

Zobacz nasze Magazyny: REJSY, HISTORIA, NA WEEKEND

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki