Zakład Bałtyk w Gdańsku - słodkie niebo w gębie
Jak wynika z zapowiedzi, Zakłady Przemysłu Cukierniczego Bałtyk planowały zakończyć produkcję w zakładzie w Oliwie.
Możliwe, że na 100-lecie produkcji czekolady w Gdańsku pozostanie tylko siedziba główna i pion administracyjny. Poznajcie historię gdańskiej czekolady.
Gdańsk kocha słodycze
W dawnym Gdańsku ceniono sobie słodycze. W epoce nowożytnej za takie uchodziły pączki z... boczkiem czy karmelizowane pomarańcze. XIX wiek wprowadził szeroko kulturę picia kawy oraz czekolady.
W 1923 roku – otwarto nową fabrykę czekolady w Gdańsku: The Anglo-Asiatic Company Ltd., zwaną od roku 1930 Anglas. Do dzisiaj wielu starszych gdańszczan i Kaszubów mówi na pralinki “anglasy”.
Od samego początku firmy Anglas wyroby cukiernicze produkowano w zakładach przy Zimmerstraße 8 (dziś ulica Droszyńskiego ) w Oliwie. Od strony Humboldtstraße (obecnie Bora-Komorowskiego) na teren zakładów prowadziła bocznica kolejowa.
Tu także znajdował się budynek biurowy. W niewysokich, parterowych budynkach powstawały wyroby czekoladowe: czekolady deserowe, mleczne, gorzkie i orzechowe, pakowano tu również do eleganckich, blaszanych pudełek herbatę eksportowaną następnie w świat, m.in. do Polski oraz kakao dla dzieci.
Fabryka Anglas zdobyła pozycję najmocniejszej na rynku Wolnego Miasta Gdańska.
Zobaczcie w galerii archiwalne zdjęcia. Kliknij i poznaj wyjątkową historię słodyczy z Gdańska:
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?