Przepis kulinarny w wersjach polskiej i kociewskiej (według „Ksiónżki o jeściu na Kociewiu” wydanej przez Kociewski Kantor Edytorski) na zupę marchwiową czyli (po kociewsku) zupę marchwsiową.
Zupa marchwiowa: do garnka z posoloną wodą i chudym mięsem z kością włożyć marchew pokrojoną w plastry. Gotować do uzyskania miękkości. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i zasmażkę z mąki i oleju rzepakowego. Po rozlaniu na talerze zupę posypać świeżą, drobno posiekaną zieloną pietruszką.
Zupa marchwsiowa: do grapy zes posolónó wodó i mniansam, najlepsi chudym zes gnatam, wsypać marchew wew szajbkach. Gotować do mniantkości. Przed kóńcam dodać wirfelki bulewków i zaklepka zes rozmóncóny mónki na łoleju rapsowym. Zupa na talyrzu posztrojować świyżo, fejn pohakowanó psietruszkó.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?