MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa marchwiowa prosto z Kociewia [PRZEPIS po polsku i po kociewsku]

opr. Zbigniew Brucki
Zupa marchwiowa po kociewsku
Zupa marchwiowa po kociewsku Zbigniew Brucki
Jak przygotować zupę marchwiową? Przepis z „Ksiónżki o jeściu na Kociewiu” podaje, jak to robiono kiedyś. Spróbujcie!

Przepis kulinarny w wersjach polskiej i kociewskiej (według „Ksiónżki o jeściu na Kociewiu” wydanej przez Kociewski Kantor Edytorski) na zupę marchwiową czyli (po kociewsku) zupę marchwsiową.

Zupa marchwiowa:
do garnka z posoloną wodą i chudym mięsem z kością włożyć marchew pokrojoną w plastry. Gotować do uzyskania miękkości. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i zasmażkę z mąki i oleju rzepakowego. Po rozlaniu na talerze zupę posypać świeżą, drobno posiekaną zieloną pietruszką.

Zupa marchwsiowa: do grapy zes posolónó wodó i mniansam, najlepsi chudym zes gnatam, wsypać marchew wew szajbkach. Gotować do mniantkości. Przed kóńcam dodać wirfelki bulewków i zaklepka zes rozmóncóny mónki na łoleju rapsowym. Zupa na talyrzu posztrojować świyżo, fejn pohakowanó psietruszkó.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki