Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zaskocz gości świątecznymi przysmakami [PRZEPISY]

J. Surażyńska, E. Okoniewska
Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. Sprawdź, czym możesz zaskoczyć swoich gości. Kuch marchewny, kaczka z żurawiną, zrazy wieprzowe z grzybami. Zobacz, jak to przygotować.

Kuch marchewny, serduszka żurawinowe, kaczka z żurawiną, zrazy wieprzowe z grzybami i pyszna szynka wieprzowa. Zobacz, jak to przygotować.


KASZUBSKI KUCH MARCHEWNY

składniki:
korzeń marchwi odmiany
„Perfekcja” – 0,50 kg, mąka –
3 szklanki (ok. 0,50 kg), cukier
– 1 szklanka, olej – 1 szklanka,
jajka duże 3 szt., soda – 1 łyżeczka,
sól do smaku, cynamon
– 1 łyżeczka, spirytus – 2–3
łyżki, można dodać wódkę
wykonanie:
marchew ucieramy na drobnych oczkach, odlewamy nadmiar
soku (na polewę). Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy olej,
stopniowo dosypując mąki i sody oraz cynamonu. Na koniec do
ciasta dodajemy startą marchew, mieszamy. Blachę smarujemy
masłem i posypujemy tartą bułką lub kaszą manną. Przygotowane
ciasto wykładamy na blachę wyrównując powierzchnię.
Pieczemy w temperaturze 170°C, około 40–50 minut. Przygotowujemy
polewę z cukru i soku z marchwi, którą polewamy lekko
przestudzone ciasto.

MŁODZOWY KUCH Z KRUSZONKĄ

składniki:
1 kg mąki, 0,5 l mleka, 15 żółtek, 10 białek, 0,5 szklanki cukru,
1/3 kostki tłuszczu (masło), drożdże, rodzynki, szczypta soli,
1 jabłko
kruszonka: kostka masła, szklanka cukru, 0,5 szklanki mąki,
cynamon, cukier waniliowy
wykonanie:
sporządzić rozczyn: mąka,
drożdże, mleko, cukier,
szczypta soli – wyrabiać w
drewnianej dzieży lub ciepłych
miskach glinianych.
Pozostawić na godzinę.
Masło, żółtka, cukier i mąkę utrzeć. Połączyć rozczyn z ciastem,
dodać utarte duże jabłko i rodzynki. Wyrabiać ciasto przez
ugniatanie, odstawić nakryte lnianą ściereczką do trzykrotnego
wyrośnięcia (około 1 godzina). Następnie przygotować kruszonkę
i formę do pieczenia, wyłożyć ciasto do formy, posmarować
białkiem, posypać kruszonką. Piec w piecu chlebowym (20–30
minut) z zastosowaniem drewna bukowego.

SZYNKA W CIEŚCIE
składniki:
5–9 kg szynki (tylnej,
z kością), sól, pieprz, liście
laurowe, czosnek,
ciasto makaronowe
wykonanie:
szynkę oczyścić, umyć.
Mięso natrzeć przyprawami:
solą i pieprzem,
obłożyć liśćmi laurowymi,
naszprycować czosnkiem. Przygotować miękkie ciasto makaronowe,
rozwałkować na grubość 0,5 cm i owinąć nim szynkę. Piec
tyle godzin, ile szynka waży (np. 5 kg piec 5 godz.), w temperaturze
250 stopni.

Zrazy wieprzowe z grzybami suszonymi

Składniki:
1 kg szynki
20 dkg boczku wędzonego
4 ogórki kiszone
4 cebule
pieprz
sól
1 papryka
garść grzybów suszonych

Wykonanie:
szynkę pokroić w plastry, rozbić, a następnie oprószyć solą i pieprzem
ogórki, cebulę i boczek pokroić w paski. Na każdy kawałek rozbitego mięsa położyć cebulę, ogórek i boczek. Zawinąć w rulon, położyć na rozgrzaną patelnię i zrumienić na złoty kolor. Zrazy przełożyć do garnka, posypać grzybami, papryką i resztą cebuli. Następnie podlać wodą i doprawić pieprzem. Gotować na małym ogniu tak długo, aż będą kruche. Wyjąć na półmisek i udekorować.

Kaczka nadziewana z żurawiną Haliny Rogińskiej z Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Kościerska Chata

Składniki:
1 cała kaczka, suszone jabłka (mogą być świeże) reneta, śliwki w occie, 2 łyżki żurawiny, majeranek, sól, łyżka mąki.

Przygotowanie:
W oczyszczoną, posoloną kaczkę wkładamy suszone jabłka i śliwki w occie, spinamy, by owoce nie wypadły podczas przewracania. Posypujemy majerankiem i wkładamy do gorącej brytfanny. Pieczemy ok. 1,5 godz. podlewając odrobiną wody. Wyjmujemy kaczkę upieczoną na półmis w całości.

Do wywaru z kaczki – sosu dodajemy żurawiny i zagęszczamy mąką.
Tak przyrządzonym sosem polewamy pokrojone kawałki mięsa.

Serduszka żurawinowe
Poleca Halina Rogińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Kościerska Chata

Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
2 szklanki mleka
200 ml żurawiny ucieranej na surowo ( może być dżem)

Wykonanie: jajka ubić na pianę dodać cukier oraz olej i dalej ubijać. Przesypać przez sito mąkę. Mąkę, sodę, kakao oraz mleko dodać do masy i wymieszać. Na koniec dodać żurawinę - wymieszać. Blaszkę z serduszkami wysmarować, wypełnić ciastem i piec ok. 10 minut w temperaturze 120 stopni. Wyjąć serduszka z foremki. Wystudzone ciasteczka i udekorować. Przepis ma ok. 50 lat.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki