Lato to również czas zatruć pokarmowych. Jakich potraw unikać, czego podczas upałów nie podawać dzieciom do jedzenia?
Doktor Zdzisław Domagała: Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu drobnoustrojów, znacznie łatwiej więc o zatrucie pokarmowe. Warto zatem jeść posiłki pochodzące z pewnych źródeł, przechowywane w chłodzie lub przyrządzane na bieżąco. Czasem lepiej zjeść w jednym z szeroko dostępnych punktów gastronomicznych, niż brać ze sobą na przykład kanapki z wędliną. Unikajmy sałatek z majonezem, produktów zawierających surowe jajka, potraw niedogotowanych.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?