Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Światowy sukces gdyńskich szefów kuchni

nie
mat. prasowe
Na ostatnim Gault&Millau Tour tego roku, który odbył się 18 września br. przyznano pięć regionalnych nagród dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Każdą z restauracji nagrodzonych szefów warto odwiedzić, bo ich dania cieszą wszystkie zmysły.

Na wydarzenie do hotelu Sheraton w Sopocie przybyło ponad 150 szefów kuchni z województwa kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego i podlaskiego. Wymieniali się doświadczeniem, podpatrywali najnowsze trendy kulinarne, próbowali też regionalnych produktów, z których zwycięscy szefowie kuchni przygotowali popisowe dania do degustacji wszystkich gości.

Regionalne nagrody Gault&Millau w pięciu kategoriach otrzymali:

· Szef Roku – Marcin Popielarz, restauracja Biały Królik (Gdynia)

· Szef Jutra – Paweł Stawicki, restauracja Mercato (Gdańsk)

· Młody Talent – Tomasz Grota, restauracja Tu’gether (Sopot)

· Kobieta Szef – Olga Lompa, Gospoda Galiny (Bartoszyce, Mazury)

· Szef Kuchni Tradycyjnej – Mariusz Kucharczak, restauracja Natura w Rosevia Resort (Jastrzębia Góra)

W konkursie nagrodzony został sopocki kucharz Tomasz Grota z restauracja Tu'gether został uznany za Młody Talent. Z kolei Mariusz Kucharczak z restauracji Natura w Rosevia Resort w Jastrzębiej Górze zdobył tytuł Szef Kuchni Tradycyjnej. Szefem

Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy i doświadczeń.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki