Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Francuski dzień w trójmiejskich restauracjach.“Gout de France” w Gdyni: nie tylko żabie udka

Justyna Degórska
unsplash
W środę w siedemnastu trójmiejskich restauracjach, w tym w kilku gdyńskich, akcja “Gout de France”. To wydarzenie promujące francuską kuchnię na świecie.

Goût de France

To akcja zainicjowana w 2015 roku przez francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. Ma promować francuską gastronomię na świecie. Co roku, 21 marca, restauracje w ponad 150 krajach oraz francuskie ambasady na całym świecie serwują kolację à la française.
Menu skomponowane jest w typowy dla Francji sposób: aperitif, przystawki, danie główne, deska serów, deser, a serwowane jest wraz z francuskimi winami lub szampanem.

W tym roku na miejsce konferencji zapowiadającej “Goût de France” Ambasada Francji wybrała Gdynię. W ten sposób francuscy dyplomaci chcieli podkreślić, że wydarzenie ma charakter ogólnopolski i uhonorować trójmiejskie restauracje.

- Pomysł polega na tym, żeby jednego dnia, 21 marca, na całym świecie próbować kuchnię francuską. Oczywiście chodzi o to, żeby zachęcać do poznawania Francji, ale chodzi również o to, żeby uprzystępnić kuchnie francuską, żeby była bardziej dostępna, bardziej rodzinna - mówi Pierre Lévy, Ambasador Francji w Polsce.

W wydarzeniu weźmie udział 17 trójmiejskich restauracji. 21 marca ich menu pełne będzie francuskich specjałów.

- Jedną z potraw, którą zaserwuje nasz szef kuchni Marcin Popielarz, będą żabie udka w sosie z czosnku i pietruszki. Kuchnia francuska to jest kuchnia jednocząca ludzi, niezależnie od tego, jaki mamy budżet, bo w kuchni francuskiej chodzi o to, żeby spędzić czas razem - przekonuje Marta Dworak z restauracji „Biały Królik”, która włączyła się do akcji.

- Dobre składniki, dobra jakość, celebrowanie, biesiadowanie: to są nieodłączne elementy kuchni francuskiej. I naprawdę wcale nie trzeba od razu wydawać majątku, żeby jej specjały zjeść w restauracji czy przygotować w domu. Kupić butelkę wina, dobry ser i zrobić sobie taką małą, francuską ucztę - zachęca jeden z najbardziej znanych kucharzy młodego pokolenia, David Gaboriaud.

Gdynia od lat organizuje własne wydarzenie promujące jej bogatą kulinarną tradycję.
“Szlak Kulinarny Centrum Gdyni” to produkt markowy miasta realizowany od roku 2009, z własną ofertą kulinarną i atrakcjami dla całych rodzin. Na Szlaku znajdują się wybrane lokale gastronomiczne, głównie restauracje centrum miasta. Wydarzeniem flagowym Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni jest Weekend Kulinarny, który miał już dziewięć swoich edycji.

POLECAMY NA DZIENNIKBALTYCKI.PL:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki