Jak długo pracuje Pan w zawodzie?
W gastronomii pracuję od 18 lat. Zaczynałem w Restauracji Na Rozdrożu w Nowej Karczmie, natomiast obecnie jestem kucharzem w Rybaczówce w Grabówku.
Jakie dania są obecnie Pana specjalnością?
Myślę, że ryby i dziczyzna. Szczególnie wymieniłbym węgorza w śmietanie i zrazy z jelenia.
Skąd czerpie Pan inspiracje.
Głownie ze starej, tradycyjnej polskiej kuchni. Lubię gotować. Talent kulinarny miała moja mama i babcia. Taką potrawą z dzieciństwa, którą szczególnie wspominam, była kapusta zasmażana i gulasz wieprzowo-wołowy z kaszą.
Jakie cechy powinien mieć dobry kucharz?
Przede wszystkim dobry smak, ale też talent, kreatywność i wyobraźnię. Potrawy muszą być ładnie udekorowane. Inspiracji w tym zakresie szukam w książkach. Kucharz musi umieć przygotować wszystko. Jeśli chodzi o mnie, to trudniejszą sztuką jest dla mnie przyrządzenie owoców morza.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody