Restauracja „Dom Sushi” z Gdańska przyciągnęła tłumy smakoszy do namiotu Letniej Redakcji. Sushi master pokazywał jak filetować łososia i przygotował cztery, podstawowe rodzaje sushi: nigiri, hosomaki, futomaki i california maki.
- Przyszykowanie produktów, właściwe przygotowanie ryżu, odpowiednie ułożenie i dobranie składników jest trudną sztuką, wymagającą ogromnej wiedzy – tłumaczył pan Rafał, który od czternastu lat zajmuje się profesjonalnym przyrządzaniem sushi.
Ci, którzy nie przepadają za surową rybą, także mogli znaleźć coś dla siebie. W sushi zamiast surowego mięsa, pojawił się smażony rekin i grillowany węgorz. Chętnych do degustacji nie brakowało. Zarówno miłośnicy japońskiego wyrobu, jak i ludzie, którzy nigdy go nie próbowali zachwycali się świeżością przygotowywanych potraw.
- Już wielokrotnie próbowałam sushi, ale żadne nie smakowało mi tak jak to! – mówiła Ewa, studentka z Gdańska.
Restauracje „Dom Sushi” mieszczą się w Gdańsku przy ul. Targ Rybny 11, a także w Sopocie i w Toruniu.
Edukatorki z Centrum Nauki EXPERYMENT z Gdyni przygotowały atrakcje dla dzieci i dorosłych. Dla najmłodszych wyzwaniem było złożenie zabawek z różnych, drewnianych elementów. Zwierzątko z trzema głowami, człowiek z pięcioma rękami czy ziemniak z kilkoma nogami – dziecięca wyobraźnia nie znała granic. Starsi w tym czasie mogli się podszkolić w wiązaniu węzłów żeglarskich.
Centrum EXPERYMENT mieszczące się w Gdyni przy al. Zwycięstwa 96/98,stara się w ciekawy i przystępny sposób wpływać na przyswajanie wiedzy. Naucza poprzez zabawę, co może być interesującą alternatywą dla spędzenia czasu z rodziną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?