- W Polsce rocznie na śmietniku ląduje ok. 4,6 mln ton żywności.
- Statystyczny Polak każdego roku wyrzuca 153 kg jedzenia.
- Ponad 53% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić produkty spożywcze.
- 60% jedzenia wyrzucamy w naszych domach.
- Na całym świecie 1/3 produkowanej żywności jest marnowana.
- W przybliżeniu w skali świata marnujemy 51 ton jedzenia na sekundę.
- Wartość marnowanego jedzenia na świecie to 1,2 biliony dolarów - ponad dwukrotność PKB Polski.
Sprawdź w galerii co zrobić, aby ograniczyć marnowanie żywności w swoim domu. To także spora oszczędność pieniędzy.
Najczęściej wyrzucamy chleb
60% marnowanej żywności w Polsce przypada na gospodarstwa domowe. Czego marnujemy najwięcej i jakie są tego przyczyny?
W rozmowie z nami Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go w Polsce, wskazuje: Jak na naród całujący chleb, gdy tylko upadnie na ziemię, marnujemy go niesamowicie dużo. To właśnie pieczywo króluje wśród najczęściej wyrzucanych produktów. Na kolejnych pozycjach znajdują się:
- świeże owoce (57,4%)
- warzywa tzw. nietrwałe (sałata, rzodkiewka, pomidory, ogórki) (56,5%)
- wędliny (51,6%)
- napoje mleczne (47,3%)
Specjalistka dodaje, że żywność nie jest wyrzucana ze złej woli, lecz przeważnie z powodu niedopatrzenia, niezrozumienia oznakowania produktu lub z braku przygotowania. Za najczęstsze przyczyny marnowania żywności w gospodarstwach domowych uznaje się:
- Kupowanie zbyt dużej ilości jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie skonsumować.
- Zły sposób przechowywania żywności, co prowadzi do jej szybszego zepsucia.
- Niezrozumienie oznaczeń zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych, szczególnie jeśli chodzi o terminy “najlepiej spożyć przed” i “należy spożyć do”.
Czytaj także:
Dlaczego marnotrawstwo jest tak problematyczne?
Najpewniej wyrzucając to przysłowiowe pomarszczone jabłko, nie myślimy o tym, jakie zasoby stoją za wyprodukowaniem tegoż jabłka, ile ludzkiej pracy, wody, energii zostało włożone w drogę, od posadzenia drzewa do owocu w naszym domu. Marnowane jedzenie odpowiada za 8-10% emisji gazów cieplarnianych, które napędzają zmiany klimatu, a te z kolei sprawiają, że produkcja żywności staje się coraz trudniejsza i stawia pod znakiem zapytania nasze bezpieczeństwo żywnościowe. - wskazuje Anna Kurnatowska.
Co możemy zrobić, by ograniczyć marnowanie żywności? Sprawdź w galerii najlepsze sposoby na włączenie się w pozytywną zmianę.
Zmiana już się zaczęła
Ograniczenie skali marnowania żywności, choć w dużej mierze zależy od każdego z nas, zaczyna być także wspierane systemowo. Od 19 lipca 2019 roku w Polsce funkcjonuje ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Co to oznacza w praktyce?
Duże sklepy o powierzchni powyżej 250m2 mają obowiązek przekazywania niesprzedanych, ale dobrych jakościowo artykułów spożywczych organizacjom charytatywnym. W przeciwnym razie sklep musi ponieść opłatę w wysokości 10 gr za każdy zmarnowany kilogram.
Równolegle Unia Europejska pracuje nad rozwiązaniami, które mają zmniejszyć ilość marnowanej żywności. Z innej strony wiele zmienia się też mentalnie - dystrybutorzy widzą problem i starają się z nim zmierzyć, dobierając narzędzia najodpowiedniejsze dla nich. Biorąc to wszystko pod uwagę, można powiedzieć, że czuć wiatr zmian. Co najbardziej pocieszające, wieje on nie tylko z góry od polityków, ale też od dołu ze sklepów, restauracji, piekarni i konsumentów. Widzimy problem i chcemy się nim zająć. - dodaje Anna Kurnatowskia.
Anna Kurnatowska - Z wykształcenia mikrobiolożka, z zawodu Country Managerka Too Good To Go w Polsce. Propagatorka podejścia zero waste, które zaszczepiła w sieciach takich jak Carrefour i Eurocash. Wrażliwa na zmiany klimatu i świadoma skali problemu marnowania żywności, wykorzystuje swoją wiedzę i doświadczenie w zmienianiu świata na lepsze.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?