Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Szczęście na talerzu" to nie tylko książka kucharska. Przepisy mogą być pretekstem do wspólnego gotowania, a smaki poprawiać nastrój

Anna Szade
Anna Szade
W środę Karolina Wiejak podczas promocji swojej książki "Szczęście na talerzu" pokazała, jak zrobić pyszne potrawy. Można ich było spróbować.
W środę Karolina Wiejak podczas promocji swojej książki "Szczęście na talerzu" pokazała, jak zrobić pyszne potrawy. Można ich było spróbować. Anna Szade
W środę (20 września) w Szkole Łacińskiej w Malborku odbyła się promocja książki Karoliny Wiejak „Szczęście na talerzu”. Autorka podzieliła się nie tylko własnymi przepisami. Na miejscu można było spróbować, jak smakują gotowe dania.

"Szczęście na talerzu". Promocja książki w Szkole Łacińskiej

To nie było typowe spotkanie promocyjne, podczas którego autor prezentuje swoją twórczość. W środę Szkoła Łacińska Malborskiego Centrum Kultury i Edukacji zamieniła się w… restaurację. Szefową kuchni została Karolina Wiejak, która serwowała własnoręcznie przygotowane potrawy.
W sali ważniejszy od charakterystycznego zapachu świeżo wydrukowanych książek, czuć było kuszące aromaty cynamonowych bułeczek, sałatki z kalafiora czy chlebka bananowego.

To było sprytne posunięcie, bo wielu gości po degustacji kupowało książkę „Szczęście na talerzu”.

Zaczynałam jako szefowa restauracji Black Swan, później zajmowałam się projektami bardziej społecznymi, warsztatami kulinarnymi. Książka była moim marzeniem. Jak się człowiek uprze, to widać, można – mówiła podczas spotkania Karolina Wiejak.

Ale nie chodziło tylko o to, by trafić na półki z innymi publikacjami zawierającymi przepisy kulinarne.
- To drobny gest wsparcia, kontynuacja moich projektów społecznych, chodzi o nasze warsztaty kulinarne przeciwko depresji. Jest to bardzo ważny temat i staram się zawsze w jakiś sposób go wspierać, by przestał być tabu – mówiła Karolina Wiejak. Bo gotowanie nie jest celem, ale narzędziem, dzięki któremu można spotykać się z innymi, można coś fajnego tworzyć – przekonywała autorka.

"Sto lat" dla Karoliny Wiejak. To była urodzinowe spotkanie

Karolina Wiejak nie ukrywa swojej fascynacji kuchnią włoską, która nie jest skomplikowana, ale oparta na idealnych, świeżych produktach, dzięki czemu tak zachwycają smakiem. Autorka sama przećwiczyła proponowane receptury wielokrotnie.

Książka "Szczęście na talerzu" to zbiór moich ulubionych przepisów w stylu comfort food. Znajdziesz tam dania, które utulą Cię po ciężkim dniu. To są takie dania, którymi można się utulić, które poprawiają nastrój – tłumaczyła autorka.

Bardzo ważna w kuchni jest prostota. Dlatego niektóre przepisy są wręcz 15-minutowe, tworzone z najpopularniejszych produktów, które zwykle są w kuchni. Są też takie, którymi można cieszyć się w weekend, bez pośpiechu delektując się formą i smakiem.
Wszystkie są kuszące. Za warstwę wizualną publikacji odpowiada Kama Trojak, której udało jej się zrobić bardzo apetyczne zdjęcia.

Podczas spotkania była też okazja, by zaśpiewać autorce „Sto lat”, bo w dniu promocji obchodziła urodziny. Na deser nie mogło zabraknąć więc tortu, który wniósł na salę Łukasz Wiejak, mąż Karoliny.

Kto się spóźnił, a chciałby wypróbować swoich sił, inspirując się przepisami z książki, może ją kupić w malborskim Wydawnictwie Zen, które wydało „Szczęście na talerzu”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki