Składniki:
- 1 duża żółta cukinia
- 1 marchewka
- 3 średniej wielkości pomidory
- Garść natki pietruszki
- Szczypta ziół prowansalskich
- odrobina pieprzu cayenne
- olej z pestek dyni
- łyżeczka parmezanu (w wersji wegańskiej: zmielonych orzechów włoskich)
Sposób przyrządzania:
Na rozgrzanej bez tłuszczu patelni, przesmaż pokrojone w kostkę pomidory. Woda powinna odparować, a pomidory powinny zamienić się w gęsty sos.
Marchew i cukinię potnij nożem julienne w cienkie, niczym makaron paseczki. Końcówki warzyw pokrój w kostkę.
Warzywne spaghetti wrzuć do sosu pomidorowego i duś przez chwilę, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
Podawaj z olejem z pestek dyni i startym parmezanem.
Smacznego!
Ola Kuźbida, autorka bloga Przegryzam.pl jest pasjonatką zdrowego, prostego jedzenia. Takiego, które kojarzy z dzieciństwem i domem rodzinnym. Podczas posiłku, lubi wracać wspomnieniami do smaków, które pamięta. Przegryza na mieście, w domu, w gronie najbliższych. Zakochana w jamnikach i maśle orzechowym.
Instagram - zobacz więcej zdjęć!
Autor przepisu i zdjęć: Aleksandra Kuźbida
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?