Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smakosz 2015! Poznaj laureatów II i III miejsc

Red.
Prezentujemy zdobywców drugich i trzecich miejsc w naszym plebiscycie gastronomicznym. Oprócz publikacji, laureaci otrzymają także vouchery na reklamy w “Gryfie Kościerskim”

Zajazd u Sołtysa we Wdzydzach Kiszewskich (gm. Kościerzyna) zajął II miejsce w kategorii Restauracja Roku w Plebiscycie Smakosz 2015.

Zajazd u Sołtysa położony jest w samym sercu Kaszub - Wdzydzach Kiszewskich. Restauracja powstała 16 lat temu z inicjatywy Józefa Brzezińskiego.
- Pomysł narodził się z powodu młodych, zdolnych osób, które chciały pracować i zacząć zarabiać - mówi Katarzyna Brzezińska z Zajazdu u Sołtysa we Wdzydzach Kiszewskich. - Po wybudowaniu lokalu, zespół miał szansę realizować swoje marzenia.
Co wyróżnia restaurację na tle innych?
- Przede wszystkim dania rybne, placki i pierogi własnego wyrobu - dodaje Katarzyna Brzezińska.
Obecnie w skład ekipy wchodzą cztery osoby, w tym dwie kucharki i dwóch barmanów. Za główny cel Zajazd u Sołtysa we Wdzydzach stawia sobie na pierwszym miejscu smaczne potrawy, których pod wrażeniem będzie każdy klient. A o tym, że w Zajeździe u Sołtysa można dobrze zjeść, świadczy chociażby zajęcie II miejsca w plebiscycie. Zajazd ma rzesze wiernych klientów i cieszy się ich uznaniem.

Kawiarnia w Księgarni Matras w Kościerzynie zajęła II miejsce w Plebiscycie Smakosz 2015 w kat. Kawiarnia Roku

Kawiarnia w Księgarni Matras w Kościerzynie w Galerii Wybickiego funkcjonuje od marca tego roku.
- Wiele osób mówi nam, że mamy najlepszą kawę w Kościerzynie - mówi pracownik księgarni Aneta Niklas. W ofercie poza specjalnie skomponowaną mieszanką ziaren świeżo palonej kawy, możemy spróbować kaw smakowych, kaw mrożonych, herbat. Łasuchy również znajdą coś dla siebie w postaci smacznych ciast. Skład zespołu liczy 5 osób, a każdy z pracowników uzupełnia się nawzajem.
- Zachęcamy klientów, aby usiedli, wypili kawę i poczytali książkę, bądź znaleźli dla siebie czas na chwilę relaksu. Mamy coraz więcej stałych klientów - dodaje Aneta Niklas.
Kawiarnia w księgarni Matras powstała z uwagi na nowy trend. To pierwsza taka kawiarnia sieci Matras w mniejszej miejscowości. To miejsce dla miłośników literatury, gdzie można delektować się smakiem wybornej kawy, herbaty oraz nasłuchiwać kroków poetów i pisarzy. Od- bywają się tu spotkania autorskie. Do Matras Caffe wpada się również na randki i flirty - nie tylko z literaturą. To miejsce ma niezwykły urok.


Pub Remus w Karsinie osiągnął dwa sukcesy w Plebiscycie Smakosz 2015. Roman Borzyszkowski zajął II miejsce w kategorii Kucharz Roku, a Pub Remus zajął III miejsce w kategorii Pub Roku.

Lokal powstał w 1989 roku, przemienił się w restaurację z uwagi na potrzebę zmian. Właściciele restauracji Remus dbają o to, aby jedzenie było świeże, lokal jest nowy i zadbany, panuje tam dobry klimat do spożywania posiłków. Co najważniejsze jest to rodzinny biznes, dlatego wszyscy pracownicy dbają o to, aby każdy klient czuł się, jak u siebie w domu. To niejedyny sukces właścicieli, dodatkowo miejsce na podium zajął pan Roman Borzyszkowski.
- Jeśli chodzi o wynik plebiscytu, raczej jestem zaskoczony, liczyłem na pierwsze miejsce, z uwagi na to, że mamy bardzo dużo klientów, nawet z tych dalszych miejscowości - mówi. - Jednak ten wynik jest z pewnością motywacją do dalszej pracy. Pana Romana zgłosił do plebiscytu szwagier.
- Sam plebiscyt oceniam jako fajne przedsięwzięcie. Dzięki takim konkursom, lokalna społeczność i nie tylko, może ocenić lokale, personel i dobrze, że klienci nas doceniają - dodaje.

Piekarnia PSS Społem w Kościerzynie zajęła III miejsce w Plebiscycie Smakosz 2015 w kategorii Piekarnia Roku.

Piekarnia powstała w latach 50. Pomysł na piekarnię zrodził się z uwagi na potrzebę zabezpieczenia i zaopatrzenia mieszkańców w chleb. Wraz z rozwojem piekarnia zwiększała swój zasięg, a w najlepszym okresie powstały trzy kolejne.
Piekarnia PSS Społem nie tylko zajmuje się produkowaniem pieczywa dużego i drobnego, ale również specjalizuje się w pieczeniu ciast. One również cieszą się uznaniem klientów. W skład zespołu wchodzi 6 osób w tym piekarze i cukiernicy.
- Naszą piekarnię wyróżnia przede wszystkim produkowanie chleba w sposób tradycyjny, na zakwasie, bez ulepszaczy - mówi Władysław Sulewski, prezes PSS Społem w Kościerzynie.
Główny cel piekarni to przede wszystkim tworzenie jak najlepszego produktu dla klienta.
- Jednym z najbardziej znanych produktów jest chleb wiejski z ziemniakami, który znajduje się na liście produktów tradycyjnych marszałka województwa pomorskiego - dodaje Władysław Sulewski.

Kawiarnia United Chicken w Kościerzynie zajęła III miejsce w Plebiscycie Smakosz 2015 w kat. Kawiarnia Roku.

Kawiarnia United Chicken funkcjonuje od tego roku. Jak wiadomo kawę uwielbiają niemal wszyscy. Dlatego restauracja United Chicken zdecydowała się poszerzyć swoją działalność o strefę kawiarnianą UCafe. Dla miłośników kawy przygotowano specjalne miejsce. To charakterystyczne miejsce, zaaranżowane nieco inaczej, aniżeli pozostała cześć lokalu. Dominują tu ciemne kolory prawdziwie palonej kawy, na ścianach obrazy nawiązujące do tematu baristyki, a kwintesencją tego kącika pozostaje czerwień prawdziwej cegły na ścianach, rzutująca na chęć wszelkich spotkań, rozmów - czy też pracy przy komputerze, dzięki dostępnemu Wi-Fi w lokalu.
- Zarówno świeżo przygotowane posiłki, jak również wysokiej jakości kawę mogą zamówić nie tylko klienci lokalu, ale również zmotoryzowani korzystający ze strefy Drive-Thru - mówi menager Joanna Müller-Lejk.

Pizzeria Pod Brzozami w Lipuszu zajęła III miejsce w Plebiscycie Smakosz 2015 w kat. Pizzeria Roku

Pizzeria funkcjonuje już 4 lata, a niedługo będzie obchodziła swoją 5 rocznicę.
- Pomysł na stworzenie pizzerii zrealizował mój mąż, który od zawsze chciał otworzyć restaurację, ciągnęło go do gastronomii, no i się udało - mówi Zofia Schutz, właścicielka.
To miejsce wyróżnia pizza na włoskim cieście oraz tradycyjnym. Co więcej, ta pizzeria stawia na oryginalność, dodając do standardowych rodzajów pizz te, które komponują samodzielnie. - Nasze pizze są bardzo duże, posiadają dużo składników, można się nimi najeść do syta wybierając jedną pizzę na dwie osoby - dodaje pani Zofia.
Skład zespołu tworzy łącznie 5 osób, w tym 3 kucharzy. Głównym celem pizzerii jest satysfakcja klientów, którzy ponownie zechcą odwiedzić lokal.
- Staramy się zmieniać kartę, rozszerzać ją, ciągle się rozwijać, żeby dawać klientom poczucie zadowolenia - przyznaje Zofia Schutz.

Stary Browar w Kościerzynie zajął II miejsce w Plebiscycie Smakosz 2015, zarówno w kategorii Pizzeria Roku, jak i Pub Roku.
Pizzeria i Pub w Starym Browarze funkcjonują od 2013 roku. Pomysł na pub narodził się z uwagi na chęć umożliwienia gościom nie tylko wypicia oryginalnego, świeżo warzonego piwa, ale również zobaczenia procesu warzenia na własne oczy. Pomysł na pizzerię inspirowany był oryginalną włoską pizzą. Stary Browar sprowadził włoski piec, opalany drewnem, jak również oryginalne składniki z Włoch. Stary Browar w swojej ofercie wziął pod uwagę nie tylko klientów kuchni regionalnej, ale również tych, którzy chcą skorzystać z innych rozwiązań.
- Tworząc pub i pizzerię chcieliśmy pokazać różne wnętrza i wszechstronność Starego Browaru. Myślę, że nasz pub zajął drugie miejsce z uwagi na klimat i alternatywę, jaką oferujemy. Jeśli chodzi o pizzerię, to zdecydowanie lekkość, jakość i smak - mówi Magdalena Owsiany, dyrektor marketingu. - Stary Browar stawia na zadowolenie gości, jak i na najlepsze spełnianie ich oczekiwań.

Restauracja w Kompleksie Wypoczynkowym Szarlota zajęła III miejsce w Plebiscycie Smakosz 2015, w kategorii Restauracja Roku.

Tawerna Żeglarska „Róża Wiatrów” istnieje ponad 10 lat. W pierwotnym założeniu miała ona nawiązywać do marynistycznej historii samego ośrodka. Tworząc restaurację wykorzystano więc eksponaty, które trafiły do Szarloty w okresie działalności PLO m.in. meble ze statku Stefan Batory.
Zespół restauracji, na czele którego stoi wspaniały szef kuchni Wioleta Sadowska, tworzy około 10 osób. Zespół ten przez cały rok stara się zadowolić podniebienia nie tylko gości kompleksu, ale również klientów z Kościerzyny i okolic.

- Tawernę Żeglarską wyróżniają smaczne regionalne potrawy, taras z niezapomnianym widokiem na jezioro Osuszyno oraz miła, kompetentna obsługa - mówi Magdalena Kulaszewicz, menager kompleksu. - Za główny cel restauracja stawia sobie jak najlepszą obsługę gości, tworzenie miejsca klimatycznego, w którym każdy klient może poczuć się jak w domu - dodaje.

Piekarnia Jurek w Kościerzynie zajęła II miejsce w Plebiscycie Smakosz 2015 w kategorii Piekarnia Roku.

Piekarnia powstała w 1992 roku. Wszystko za sprawą zawodu właścicieli, którzy zdecydowali się na dzierżawę miejsca w celu stworzenia małej, prawdziwej piekarni. Piekarnię Jurek z Kościerzyny wyróżnia produkowanie pieczywa własnej roboty, na prawdziwym zakwasie, bez konserwantów.

- Chleb żytni jest naturalny, tworzymy go z prawdziwych zbóż. Jakie żyto, taki chleb - mówi Felicja Peplińska, właścicielka.
Poza pieczywem, piekarnia Jurek słynie również z doskonałych wyrobów cukierniczych m.in. drożdżówek, placków czy babek. Skład całego zespołu tworzy 21 osób. Felicja Peplińska wraz z mężem zajmują się zarządzaniem piekarnią oraz dbaniem o najwyższą jakość wyrobów.
- Naszym głównym celem jest pieczenie chleba. Mam nadzieję, że nie będę musiała zmieniać zawodu, chcę w tym wytrwać do końca życia. Szczerze przyznam, że ani ja, ani mąż nie widzimy dla siebie innego sposobu na życie - dodaje właścicielka.

Joanna Troka z Coffee Time w Kościerzynie zajęła II miejsce w plebiscycie Smakosz 2015 w kategorii Kelner Roku

Cieszy się Pani z miejsca na podium?
Bardzo się cieszę i tym samym dziękuję wszystkim, którzy oddali na mnie swoje głosy.

Czy decydując się na udział w plebiscycie, spodziewała się Pani zajścia tak daleko?
Szczerze mówiąc to nie. Było to dla mnie duże zaskoczenie. Nie spodziewałam się tak dużej ilości głosów. Myślałam raczej, że to inne osoby zajmą moje miejsce, ponieważ są bardziej znane. Jest mi jednak bardzo miło z powodu zajęcia drugiego miejsca. I tego, że tak wiele osób postawiło właśnie na mnie.

Jak może Pani w kilku słowach podsumować plebiscyt?
Uważam, że to fajna inicjatywa, no i przede wszystkim sprawiedliwa i zdrowa rywalizacja. Dzięki takiemu plebiscytowi możemy zobaczyć, jak postrzegają nas inni, uwierzyć w siebie. Myślę, że jeśli będzie możliwość ponownej nominacji, przyjmę ją bez wahania.

Patryk Willich z Zajazdu Florencja zajął III miejsce w Plebiscycie Smakosz 2015, w kategorii Kucharz Roku

Cieszy się Pan z pozycji na podium?
Jestem bardzo zadowolony, nigdy nie przypuszczałbym, że klienci naszej restauracji wyślą na mnie tyle głosów.

Czy decydując się na udział, spodziewał się Pan, że zajdzie tak daleko?
Zostałem zgłoszony przez Panią Jolantę Ramczykowską zupełnie niespodziewanie. I nie przypuszczałbym, że stanę na podium plebiscytu.

Jak ocenia Pan inicjatywę plebiscytu?
Uważam, że jest to bardzo ciekawa inicjatywa, dla restauracji i klientów. Restauracje mogą zareklamować swoim kucharzy, a klienci ocenić ich, wysyłając głosy.

Jak podsumuje Pan swój udział?
Jestem wielce zaskoczony i zdumiony, że goście naszej restauracji docenili wkład całego zespołu. Wszyscy bardzo się cieszymy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki