Smaki Pomorza. Odcinek 17: cukinia faszerowana w sosie miodowo-pieprzowym i wizyta w obiekcie Zielony Zakątek w Nowęcinie

Akcja specjalna Smaki Pomorza
Wideo
od 16 lat
W samym sercu Nowęcina oddalonego od Łeby o niespełna 3 kilometry mieści się obiekt turystyczny Zielony Zakątek, na obszarze którego znany już nam wszystkim Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski w towarzystwie Tomasza Aszyka, przyrządzi jedną z najbardziej nietuzinkowych potraw grillowych w historii programu "Smaki Pomorza". Mowa o faszerowanej cukinii w sosie miodowo-pieprzowym. Przygotowane danie aż rozpływa się w ustach!

Łeba i jej okolice to idealna baza noclegowa dla chcących podziwiać ogrom ruchomych wydm czy po prostu nacieszyć się nadmorską bryzą i nieskazitelnym piaskiem. W sezonie jednak często ciężko znaleźć tu wolną kwaterę. Nam na szczęście się udało, a wszystko to zasługa szefa kulinarnego Krzysztofa Szulborskiego i jego znajomości.

Smaki Pomorza - program wideo!

Apartamenty Zielony Zakątek w Nowęcinie

Nigdy nie wiadomo, gdzie los pogna twoich uczniów. To jedna z największych zalet zawodu nauczyciela. Apartamenty Zielony zakątek w Nowęcinie to dzieło życia Tomasza Aszyka, byłego ucznia Krzysztofa Szulborskiego, który zachwycony okolicą postanowił otworzyć kilka lat temu własny obiekt turystyczny nieopodal Łeby. To właśnie tutaj co roku zatrzymują się turyści z najdalszych zakątków Polski.

- Czuję się tutaj jak w Dubaju. Piękne miejsce, basen i apartamenty o wysokim standardzie - zachwala szef kulinarny Krzysztof Szulborski.

Zielony zakątek to kompleks składający się obecnie z 10 klimatycznych apartamentów, które zachwycają niepowtarzalnym klimatem oraz nadmorską atmosferą. Miejsce zostało stworzone z myślą o osobach ceniących spokój, nienaganną estetykę oraz bliskość natury. W niedalkiej przyszłości powstanie kolejne 20 apartamentów . Prace budowlane już się rozpoczęły. Jakie atrakcje pojawią się w tym roku na terenie Apartamentów Zielony Zakątek?

- W planach mamy minigolfa, większy basen, jacuzzi i saunę. W tym roku otwieramy także część gastronomiczną, która oprócz śniadań, które serwowaliśmy od 3 lat - zaserwuje dania a'la carte - tłumaczy Tomasz Aszyk, właściciel obiektu.

Aktualnie na terenie obiektu, do dyspozycji gości pozostają: basen z podgrzewaną wodą, zadbany trawnik na terenie całego obiektu, plac zabaw z wielką piaskownicą wypełnioną piaskiem plażowym, pole do mini golfa (otwarcie w lipcu 2021), boisko do piłki plażowej, miejsce na ognisko czy grilla, restauracja, sala śniadań, bezpłatny parking wewnętrzny oraz recepcja, gdzie można zasięgnąć informacji o pobliskich atrakcjach turystycznych.

Sezon na grillowanie rozpoczęty! Pora na nietuzinkową potrawę z grilla

Do najpopularniejszych dań z grilla w Polsce należą m.in. kiełbasa polana piwem, karkówka czy kaszanka. Do naszych
działkowych tradycji można podejść bardziej kreatywnie. W tej sytuacji z pomocą nadchodzi mistrz kulinarny Krzysztof Szulborski, który wraz z właścicielem obiektu Zielony Zakątek, Tomaszem Aszykiem przygotuje nietuzinkowe danie z grilla. Będzie to cukinia faszerowana warzywami i kiełbasą w sosie miodowo-pieprzowym.

Faszerowana cukinia krok po kroku

Przygotowania faszerowanej cukinii warto zacząć od farszu. Jego składniki należy pokroić i usmażyć na patelni.

- Do jego przyrządzenia użyjemy warzyw z Kwidzyna. Jedynym ich konserwantem jest... mróz. W efekcie czego otrzymujemy naprawdę dobre i - co najważniejsze - zdrowe produkty - wyjaśnia prowadzący program Krzysztof Szulborski.

Pokrojoną cebulę smażymy na patelni. Po chwili dodajemy doń aromatyczną Kiełbasę Zblewską od Herolda oraz pokrojone warzywa Kwidzyn. Całość powinna się smażyć przez kilka minut. W międzyczasie warto zająć się cukinią[/b] - przeciąć ją na pół, wydrążyć nasiona i umieścić na grillu. Do patelni można dorzucić kilka pokrojonych pomidorków oraz ser pleśniowy - w ten sposób uzyska on nietypowy smak. Kolejnym krokiem jest pokrojenie Kiełbasy Zblewskiej w plasterki, które umieścimy na grillu, a finalnie - na farszowanej cukinii.

Do gotowego farszu dodajemy kruszony ser mozzarella. Gdy cukinie nieco się podpieką, zdejmujemy je z rusztu i faszerujemy. Na wierzch układamy plasterki zgrillowanej kiełbasy i zasypujemy serem. Całość kładziemy na grilla.

- Sekretem tej potrawy jest jednak sos - dodaje Krzysztof Szulborski.

Do garnka dodajemy grubo mielony pieprz i 3-4 łyżkilipowego miodu firmy Miody z Kociewia. Dolewamy wódkę i czekamy aż się zredukuje. Chwilę później zdejmujemy cukinie z grilla i polewamy sosem miodowo-pieprzowym.

[cyt]Tak w prosty i szybki sposób można przygotować danie stosując nasze lokalne produkty i stosując nasze techniki regionalne - konkluduje szef kulinarny Krzysztof Szulborski.

Niby zwykły grill, ale przy odrobinie kreatywności mogą wyjść nam takie cuda.

- Nie bójcie się eksperymentować w kuchni - przestrzega Krzysztof Szulborski.

Przepis na cukinię faszerowaną w sosie miodowo-pieprzowym

Składniki:

  • 300 g Kiełbasy Zblewskiej Herold,
  • cukinia zielona,
  • 50 g warzyw na patelnię oraz fasolki szparagowej Kwidzyn,
  • 50 g cebuli,
  • 100 g sera mozzarella,
  • 50 g sera pleśniowego,
  • 100 g masła,
  • natka pietruszki i koperek,
  • przyprawy: sól i pieprz gruboziarnisty,
  • 20 g Miodu Lipowego firmy Miody z Kociewia,
  • 30 ml Żubrówki

Sposób przygotowania:

Pokrój cukinię na pół, wydrąż nasiona i ułóż na grillu. Posiekaj drobno Kiełbasę Zblewską oraz warzywa Kwidzyn. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu, a następnie podsmaż cebulę wraz z posiekaną kiełbasą i warzywami. Całość wymieszaj i smaż przez kilka minut. Przełóż marsz do miski. Dodaj do niego posiekany ser pleśniowy i tartą mozzarellę. W międzyczasie zdejmij cukinię z grilla, wypełnij przygotowany farszem i posyp tartą mozzarellą. Cukinie możesz ozdobić plasterkami zgrillowanej kiełbasy. Nafaszerowane cukinie ułóż ponownie na grilla. W tym czasie do garnka wsyp młotkowany pieprz, dodaj 3-4 łyżki miodu lipowego raz wódkę. Podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut aż do momentu zgęstnienia. Powstałym sosem ozdób przygotowaną cukinię i gotowe!

Smaki Pomorza. Odcinek 17: cukinia faszerowana w sosie miodowo-pieprzowym i wizyta w obiekcie Zielony Zakątek w Nowęcinie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki