Śniadanie to dobra okazja w kręgach biznesowych do przedyskutowania kwestii zawodowych w lekkiej atmosferze. Zgodnie z zasadami savoir-vivre wyróżniamy trzy typy śniadań:
- prywatne – które zazwyczaj odbywa się w domu z rodziną lub np. w pokoju hotelowym
- nieoficjalne – np. podczas konferencji, gdzie jedzenie serwowane jest w postaci np. szwedzkiego stołu,
- oficjalne – odbywa się po godzinie 12:30 i przypomina obiad; często serwowane jest w formie bufetu, choć nie jest to regułą
- Podczas oficjalnego śniadania serwowane są lekkie dania obiadowe. Na stole pojawiają się elegancje sztućce obiadowe, oraz tzw. sztućce środka stołu - specjalne do ryb, sałat, czerpak do sosu, czy sztućce deserowe - mówiła na spotkaniu w Gdańsku Iwona Sobczak, specjalizująca się w profesjonalnym wizerunku i biznesowym savoir vivrze.
- Ze względu na porę dnia jest to odpowiednik biznesowego lunchu (często nazywanego brunchem od angielskich słów „breakfast” i „lunch”). Dania serwowane mogą być w serwisie talerzowym tzw. niemieckim lub też francuskim, gdy półmiski podawane są z lewej strony gości. Warto też podkreślić, że do śniadania nie wypada serwować alkoholu. Wyjątek stanowi jedynie szampan- mówiła p.Iwona.
Warto wiedzieć: Prawidłowe zasygnalizowanie przerwy w jedzeniu wyrażamy poprzez skrzyżowanie na talerzu nozza i widelca w taki sposób, aby nóż leżał bezpośrednio na talerzu ostrzem do jego środka, a widelec odwrócony był wybrzuszeniem do góry. Widelec powinien zakrywać również ostrze noża, najlepiej jego czubek.
Popularne rodzaje śniadań na świecie
Ze względu na tradycję i różnorodne upodobanie kulinarne na świecie, śniadanie może różnić się od siebie w wielu krajach. Najpopularniejsze typy to:
- Kontynentalne - znane za najpopularniejsze. Serwuje się wówczas pieczywo, które smarujemy odpowiednim nożem do masła, miód, dżem oraz kawę i herbatę wraz z odpowiednią zastawą. Rozszerzona wersja może obejmować również wędlinę, ser, jajko (np. na twardo lub w formie jajecznicy), pasztet, parówki lub bekon oraz wybór owoców.
- Angielskie - kaloryczne danie zazwyczaj zawiera jajka (np. sadzone lub na bekonie, czy szynce, w formie jajecznicy lub w koszulkach), bekon, parówki, kiełbasę, white lub black pudding, smażone pieczarki, pomidory (mogą być pieczone), fasolkę w sosie pomidorowym, hash browns (krokieciki w panierce smażone w głębokim tłuszczu), tosty z dżemem (cechą charakterystyczną jest dużo dżemu pomarańczowego), owsiankę lub płatki z mlekiem, kawę, herbatę, soki oraz liczne sosy (np. ketchup, brown sauce, pink sauce itd.)
- Wiedeńskie - cechą charakterystyczną są tu jajka po wiedeńsku, czyli w szklance. Śniadanie tego typu uchodzi za bardzo eleganckie.
- Amerykańskie - zazwyczaj są to naleśniki typu „pancakes” lub francuski tost, które polewa się syropem klonowym. Amerykanie bardzo lubią również jeść „peanut&jelly sandwich”, czyli kanapkę z masłem orzechowym i dżemem.
Warto wiedzieć. Zakończenie jedzenia można zasygnalizować na kilka sposobów. Najbardziej klasycznym jest równoległe ułożenie na talerzu noża (ostrzem skierowanym do wnętrza talerza) i widelca na „na godzinie piątej”. Sztućce można również ułożyć „na godzinie szóstej”, a właściwie 18.30.
ZOBACZ: Pokaz aranżacji stołu odbył się w gdańskim salonie Hefry, producenta sztućców i galanterii stołowej.
POLECAMY NA DZIENNIKBALTYCKI.PL:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?