W Polsce Ramiro Gonzales Diaz przebywa od blisko dwóch lat. Niezwykle utalentowany, nie tylko w dziedzinie gotowania. Włada pięcioma językami, z wykształcenia jest magistrem informatyki.
W kuchni działa z pasją od lat ośmiu.
Uczył się gotować w Peru, Maroku, Hiszpanii, na Ukrainie oraz we Włoszech. Właśnie pojechał na Ukrainę, by poślubić wybrankę swego serca, piękną Irinę...
CZYTAJ KONIECZNIE: Akademia gastronomiczna
Najbliższa jest mu kuchnia ojczysta, peruwiańska, to wspomnienie potraw przygotowywanych przez mamę.
Jedno z jego ulubionych dań to Locro - peruwiański specjał serwowany w regionach górskich, danie rozgrzewające i sycące, na jesień idealne. Trzeba zaznaczyć, że Ramiro Gonzales gotuje na oko, na wyczucie, jak mu intuicja podpowiada, toteż nigdy nie podaje dokładnej liczby składników.
Przepis na Locro
Składniki:
mięso wołowe lub wieprzowe,
kukurydza świeża w kolbach (lub z puszki, dodawana pod koniec gotowania),
dynia,
cebula, czosnek,
queso fresco - można je zastąpić pokruszoną mozarellą lub serem wędzonym, smak będzie jeszcze ciekawszy, s
ól, pieprz, kminek, mielona ostra papryka,
ziemniaki,
gotowane jajko,
chorizo, czyli ostra hiszpańska kiełbasa,
oliwa,
jako dodatek - ryż gotowany na sypko.
Jak zrobić: mięso podsmażyć na oliwie z cebulą, czosnkiem, ziemniakami pokrojonymi w kostkę, chorizo, doprawić solą, pieprzem i kminkiem, następnie dodać kukurydzę, na końcu, bo jest delikatna, dynię pokrojoną w kostkę. Chwilkę podsmażać, delikatnie podrzucając, żeby smaki się połączyły. Całość zalać wodą, tak aby wszystko było przykryte, pogotować troszkę, doprawić kminkiem, solą, pieprzem, ostrą papryką (Gonzales dodaje paprykę rocoto, choć w Polsce o nią bardzo trudno - patrz: rubryka Encyklopedia). Gotujemy aż do uzyskania gęstej papki, na koniec dodajemy queso fresco lub mozarellę, posypujemy, już na talerzu, tartym jajkiem ugotowanym na twardo. Serwujemy z ryżem gotowanym na sypko.
INNE PRZEPISY:
Akademia gastronomiczna: Tagliatelle z grzybami w sosie z sera gorgonzola
Sałatkę Portofino
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?