Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie. Przepis na uszka
Zaczynamy od zakwaszenia buraków, w zależności od temperatury panującej w naszym domu, kiszenie może trwać tydzień lub dwa tygodnie.
Zakwas z buraków na barszcz wigiliny
Uwaga! Jeśli jest już za późno, domowy zakwas można zastąpić dostępnymi na rynku produktami.
Składniki na zakwas:
Proporcje na 2 l:
- 5 buraków
- 1 łyżeczka soli (kamiennej)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ząbków czosnku
- 2-3 gałązki tymianku
- gałązka kopru ogrodowego
- kilka kawałków jabłek
- jeśli ktoś lubi, można dodać kawałek selera i pietruszki do smaku
Przepis na zakwas na barszcz wigilijny:
- Buraki obieramy i kroimy na kilka grubych części każdy,
- Wkładamy do słoja, a najlepiej do dużego naczynia z kamionki (beczki lub garnka),
- Gotujemy wodę z solą, która po ostudzeniu zalewamy buraki i resztę składników
- Przyciskamy lekko małym talerzykiem lub małym słoiczkiem z wodą nie zamykając jednak naczynia, samo naczynie przykrywamy ściereczką
- Odstawiamy na ponad tydzień, najlepiej dwa tygodnie
- Codziennie sprawdzamy, co dzieje się z naszym zakwasem, jeśli pojawiają się bąbelki i czuć kwaśny zapach, zakwas jest gotowy
- Zlewamy, zawartość wyrzucamy, buraki możemy wykorzystać do sałatki
Jak zrobić uszka do barszczu?
Grzybowe uszka do barszczu
Uszka robimy najlepiej w przeddzień wigilii razem z przygotowywaniem barszczu wigilijnego, bo składniki z wywaru trafiają do farszu uszek, a sam wywar jest mieszany z barszczem.
Składniki:
Nadzienie:
- 150 g suszonych grzybów
- oliwa do smażenia
- 2 cebule
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- ok. 50 ml wody
Przepis na farsz do uszek:
- Grzyby gotujemy z marchewką i pietruszką
- Cebulę kroimy na małą kosteczkę i smażymy
- Następnie po ostudzeniu drobno kroimy: grzyby, marchewkę i jeszcze raz cebulę
- Solimy i pieprzymy do smaku - żeby uszka miały dobry smak i były wyczuwalne w barszczu - farsz należy dobzre popieprzyć
- Żeby farsz był spójmny mozemy dodać odrobinę bułki tartej
Przepis na ciasto i sklejenie uszek
- Ugniatamy ciasto
- Wałkujemy bardzo cienko i kroimy na 3-4 cm kwadraty
- Na każdym kładziemy pół łyżeczki nadzienia, składamy na pół tworząc trójkąt,
- Mocno ściskamy brzegi
- Sklejamy przeciwległe rogi trójkątów
- Wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż wypłyną
Jak zrobić uszka do barszczu?
Przepis na barszcz z zakwasu:
Uwaga! Barszczu wigilijnego nie robimy z całego zakwasu - będzie wtedy za kwaśny. Sam zakwas jest tylko dodatkiem do właściwej zupy.
Składniki na barszcz
- 2 l wody
- 0,5 l wywaru z grzybów
- 1 l zakwasu z buraków
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 marchewki
- pół selera
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
Przepis na barszcz wigilijny
Przepis na barszcz z zakwasem z buraków:
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na grube kawałki, tak, żeby łatwo je było wyjąć, i przełożyć do garnka
- Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy około godzinę.
- Odcedzamy warzywa
- Do garnka wlewamy zakwas do smaku oraz wywar z grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem, niektórzy lubią też dodać majeranek.
- Barszcz podgrzewaamy, ale nie gotujemy
Na wigilijnym stole zalewamy uszka gorącym barszczem. Smacznego!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?