Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomorze: Brud na targowiskach. Posypały się mandaty

Ewelina Oleksy
Mandaty wręczone na targowiskach dotyczyły nieprawidłowości przy sprzedaży mięsa
Mandaty wręczone na targowiskach dotyczyły nieprawidłowości przy sprzedaży mięsa G. Galasiński
Brud i przeterminowane produkty - to inspektorzy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku zastali w części ostatnio kontrolowanych targowisk, hurtowni i zakładów żywienia zbiorowego. Za wykryte na Pomorzu nieprawidłowości posypały się mandaty na łączną kwotę 3,3 tys. zł.

Inspektorzy jakość sprzedawanych produktów oceniali przez tydzień. W tym czasie udało się sprawdzić 17 obiektów obrotu żywnością na targowiskach, 14 hurtowni i 133 zakłady zbiorowego żywienia mieszczące się w Gdańsku, Gdyni, Sopocie, Słupsku, Malborku i Starogardzie Gdańskim.

- Kontrole sanitarne przeprowadzone w obiektach na terenie wymienionych miejscowości wykazały niezgodności w zakresie wymagań prawa żywnościowego - informuje Regina Szymańska, kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku w pomorskim sanepidzie.

Inspektorzy mandaty wręczyli pomorskim handlowcom za to, że nie posiadali orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych, wprowadzali do obrotu przeterminowaną żywność i przechowywali ją w niewłaściwych warunkach.

Dodatkowo naczynia stołowe, na których wykładane było jedzenie, narażone były na zanieczyszczenia, nie brakowało też przypadków, gdzie na stoiskach nie był zachowany bieżący stan sanitarno-higieniczny, czyli było po prostu brudno.

251 przeterminowanych produktów w hipermarkecie i problemy z ochroną

Co poza tym? Brak wymaganej przez sanepid dokumentacji oraz brak oznaczeń na przechowywanych środkach spożywczych. - Przyczyną nałożenia mandatów karnych na targowiskach było m.in. stwierdzenie niespełnienia wymagań w zakresie znakowania oraz identyfikacji dostawców w obrocie wędlinami, wyrobami wędliniarskimi oraz wyrobami garmażeryjnymi - wskazuje Szymańska.

Zastrzega jednak, że wyniki tej kontroli nie mogą być podstawą do wyciągnięcia wniosków, czy na pomorskich targowiskach jest dobrze, czy nie.

- Powiatowe stacje sanitarno- epidemiologiczne z całego województwa uzyskały te dane w ciągu tygodnia działalności. A trzeba pamiętać, że na warunki sprzedaży żywności na targowiskach wpływa sezonowość asortymentu czy pory roku - zaznacza Regina Szymańska.

Regularnych bywalców gdańskich targowisk wyniki kontroli jednak nie odstraszają.
- Przynajmniej raz w tygodniu robię zakupy na Zielonym Rynku i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się narzekać na jakość sprzedawanych tam produktów - mówi Anna Liwecka z Przymorza.

Sprzedaż produktów pochodzenia zwierzęcego bez zezwolenia i przy braku zachowania koniecznych wymogów prawnych to na Pomorzu częste zjawisko. W połowie tego roku pracownicy sanepidu skontrolowali targowisko w Kościerzynie. Choć jak się okazało sprzedaż mięsa była tylko niewielką częścią sprzedawanego towaru na bazarze, żadna z handlujących nim osób nie miała na to zezwolenia.

Kartuzy: Rolnicy odzyskali targowisko zwierzęce

- Kupujący na targowiskach powinni, tak jak kupujący w innych obiektach, zwracać uwagę na to, czy wybrany produkt jest oznakowany oraz czy jest znane źródło jego pochodzenia, producent i dostawca - radzi Regina Szymańska. - Zawsze trzeba też sprawdzać, czy towary nie są przeterminowane oraz czy ich sprzedaż odbywa się z zachowaniem zasad higieny przez sprzedającego.

Za niespełnienie wymogów sanitarnych w przypadku sprzedaży żywności sanepid może nałożyć karę od 200 zł do nawet 5 tys. zł.

Codziennie rano najważniejsze informacje z "Dziennika Bałtyckiego" prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki