Potrawy wielkanocne - tradycyjne i nowoczesne PRZEPISY
Pasztet z pieprzem:
Składniki:
- 20 dag łopatki wieprzowej bez kości
- 30 dag cielęciny
- 30 dag podgardla
- 50 dag wątróbki drobiowej
- cebula
- duża marchew
- 1/2 selera korzeniowego
- 3 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 2 bułki kajzerki, namoczone w mleku
- 5 jajek
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki ziaren marynowanego zielonego pieprzu
- oliwa
- masło i bułka tarta do formy
Potrawy wielkanocne - przepisy wideo
Przygotowanie:
Mięsa (bez wątróbki) i warzywa kroimy w grubą kostkę, dodajemy liście, ziele, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i podlewamy 1/2 szklanki wody. Pieczemy do miękkości, ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 190°C. Wyjmujemy, studzimy.
Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka i mielimy. Surową wątróbkę mielimy. Ostudzone mięso (bez listka i ziela) wraz z warzywami i sosem mielimy dwukrotnie. Łączymy wątróbkę, bułkę, mięso, jajka, doprawiamy świeżo startą gałką i zielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. By sprawdzić smak , smażymy łyżkę masy na oliwie na patelni, próbujemy – jeśli trzeba, uzupełniamy przyprawy.
Dwie nieduże foremki keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę do form. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i pieczemy ok. 1 godz.
Potrawy wielkanocne - tradycyjne i nowoczesne PRZEPISY
Babka ananasowo-pomarańczowa:
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 gram masła naturalnego o temperaturze pokojowej
- Pół puszki ananasa, cała puszka miała poj. 565 gr
- 30 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka soku ananasowego lub zalewy ananasowej z puszki
- 9 łyżek cukru pudru
- Cukier waniliowy 16 gram
- aromat pomarańczowy
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Masło utrzeć z solą, cukrem i wanilią na puch dodając stopniowo po jednym jajku.
Następnie zmniejszyć obroty i miksując dodawać stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem.
Wyłączyć mikser i dodać aromat, sok ananasowy i owoce, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Przełożyć ciasto do keksówki natłuszczonej i oprószonej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1809 stopni na około 55 minut, do suchego patyczka.
Ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne.
Kto woli suchsze ciasta pominąć sok ananasowy, ja uwielbiam takie soczyste ciasta.
Uwagi:
Moja keksówka miała wymiary 12/30 cm ale miała dół zaokrąglony, więc zwyczajna keksówka o tych wymiarach będzie troszkę za duża.
Przepis znalazłam w sieci pod nazwą babka ananasowa, autorką była Figmara, niestety nie mam zapisanego jej bloga, jak znajdę link to wstawię.
Ja od siebie wprowadziłam zmiany. Figmara dała całą puszkę pokrojonego ananasa i nie dała soku z ananasa a zamiast aromatu pomarańczowego była u niej skórka otarta z cytryny.
Potrawy wielkanocne - tradycyjne i nowoczesne PRZEPISY
Mazurek kajmakowy
Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 10 łyżek lodowatej wody, najlepiej z kostkami lodu w miseczce
- 3 żółtka, już rozbite
- 1,5 łyżeczki dobrej esencji waniliowej
- szczypta soli
masa kajmakowo-orzechowa:
2 garście migdałów
2 garście orzechów włoskich
1 garść orzechów nerkowca
300 g śmietanki 36%
12 łyżek cukru trzcinowego Demerara
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, obkładając kawałkami zimnego masła. Dodajemy żółtko i wodę i szybko zagniatamy całość. Szybko zarabiamy ciasto nożem rozcierając i krojąc całość. Formujemy placek grubości ok. 2 cm i średnicy ok. 10 cm. Zawijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Cukier trzcinowy wsypujemy do rondelka z grubym dnem i na wolnym ogniu tworzymy karmel. Nie mieszamy łyżką ew. poruszamy lekko rondelkiem, żeby cały cukier się rozpuścił. Dodajemy sól i zestawiamy z ognia. Trzymając w jednej ręce rózgę, drugą ręka dodajemy po troszku chłodnej śmietanki. Szybko mieszamy i znów dodajemy śmietankę. Nie wlewamy całej na raz bo karmel szybko się ostudzi i nam stężeje tworząc grudki. Sos odstawiamy do przestygnięcia. Migdały zalewamy wrzątkiem lub jeśli są nieco starsze podgrzewamy w rondelku z wodą i jeszcze gorące obieramy ze skórki. Orzechy nerkowca a później obrane migdały prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Kroimy na kawałki.
Ciasto na spód wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,4 mm, wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy całość. Przykrywamy pergaminem i wysypujemy nań suchą fasolę lub ceramiczne kulki do obciążania ciasta. Pieczemy w temp. 180-190 stopni przez 10 minut. Ściągamy fasolę i papier i dopiekamy jeszcze przez ok. 15 minut na złoty kolor. Po przestudzeniu wylewamy na spód sos karmelowy i obsypujemy całość obficie orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Sos karmelowy nie stężeje nam całkowicie, będzie lepiący, lekko ciągnący i… bardzo słodki.
Potrawy wielkanocne - tradycyjne i nowoczesne PRZEPISY
Żurek
Składniki na zakwas:
- 250 ml wody
- 3 łyżki mąki żytniej
- 3 ząbki czosnku
- skórka z 5 kromek chleba razowego
- 1 gaza
Składniki na żurek:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 5 dag grzybów suszonych
- 5 łodyg świeżej pietruszki
- pieprz
Przygotowanie:
Do szklanego naczynia wlej 250 ml wody, a następnie dodaj 3 łyżki mąki żytniej, 3 ząbki czosnku oraz skórkę z chleba razowego. Przygotowany zakwas dokładnie wymieszaj, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po upływie czasu nastaw bulion z przygotowanych warzyw. Kiedy jarzyny będą miękkie dodaj zakwas i suszone grzyby. Cały czas mieszaj zupę, by nie powstały grudki z mąki. Dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. Przygotowany wywar wlej do miski i posyp odrobiną natki pietruszki.
Domowe keto batony bez cukru
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak jak ufoludek na Marsie. Narobił zamieszania w Stanach Zjednoczonych [ZDJĘCIA]
- Daniel Martyniuk uciekł z Polski. Niewiarygodne, kto mu towarzyszy
- Wiemy, kto wspiera Magdę Mołek w trudnych chwilach. Tak dyskretny przyjaciel to skarb
- Rodzina z "Nasz nowy dom" przeżyła lata gehenny. Wiemy, kto wyciągnął do nich dłoń