Jesień kojarzy się wielu mieszkańcom wsi i miast z targami w Lubaniu. Jest to dla nich okazja, aby uzupełnić braki w ogrodzie, pomyśleć o regionalnych przetworach, które przydadzą się zimą, czy po prostu zapoznać się z nowoczesnymi technologiami. Od wielu już lat Lubań jest wyznacznikiem zmieniającej się wsi. Technika łączy się tu z tradycją.
W niedzielę głównym punktem Jesieni Rolniczej w Lubaniu były Dożynki Diecezji Pelplińskiej oraz Gminy Nowa Karczma. Rolnicy dziękowali za tegoroczne plony, choć jak przyznają, nie był to na najbardziej udany sezon.
- Niestety zbiory zbóż były niższe niż w ubiegłym roku, jednak jesteśmy przyzwyczajeni, że tak wiele zależy od pogody i to właśnie od niej uzależniony jest nasz zysk czy też straty - mówi Jarosław, rolnik z powiatu kościerskiego. - Trzeba dziękować za to, co udało się zebrać i mieć nadzieję, że przyszły rok będzie lepszy.
Podczas dożynek odbył się konkurs na najpiękniejsze wieńce. Warto dodać, że ich wyplatanie jest tradycją kultywowaną od wielu lat, a rolnicy tworzą prawdziwe dzieła sztuki. W tym roku pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Pączewa, gmina Skórcz, II miejsce - Stowarzyszenie Otwarte Serce z Łubiany, III - Koło Rolnicze - Koło Gospodyń Wiejskich Bobowo.
Wybrano także Hit Targów. Zaszczytny tytuł został przyznany Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” z Siera-kowic za placek drożdżowy ze śliwką oraz Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” z Żukowa za chleb żytni tradycyjny.
W tym roku podczas Jesieni Rolniczej w Lubaniu bardzo mocno stawiano na ekologię. Konkurs na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2016 r. był uwieńczeniem pracy najbardziej zasłużonych w tej branży rolników. Z naszego powiatu III miejsce zajął Bogusław Borkowicz z Czernik w gm. Stara Kiszewa. Prowadzi on gospodarstwo o powierzchni 17,48 ha gruntów rolnych: w tym 1,81 ha stanowią trwałe użytki zielone i 0,12 ha zajmuje sad tradycyjny z takimi jabłoniami jak papierówka i malinówka. Owoce z sadu kupują lokalni odbiorcy.
Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu zorganizował konkurs kulinarny. W tym roku jego wiodącym tematem były rośliny dyniowate.
Komisja konkursowa oceniała smak 15 potraw. Pierwsze miejsce powędrowało do KGW Hopowianki za placki z kabaczka z salsą z cukinii. Drugie miejsce zajęło KGW Lipusz, które przygotowało mermoladki z dyni. Trzecie miejsce zajęło KGW Żak-Żuławy za dyniową zupę krem.
Tegoroczna Jesień Rolnicza w Lubaniu była wyjątkowa. Przed kilkoma tygodniami Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego został przeniesiony z Gdańska do Lubania, który to stał się rolniczym centrum Pomorza.
- To miejsce bardzo się zmieniło w ostatnim czasie - mówi Andrzej Laterski z Kościerzyny. - Jestem przekonany, że przeniesienie PODR do Lubania było dobrym posunięciem na czym zyskają pomorscy rolnicy i powiat, bo wiąże się z tym promocja.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?