MISTRZOWIE SMAKU | Liderzy wojewódzkich kategorii plebiscytu
Rozmawiamy z Aleksandrą Kalkowską, współwłaścicielką restauracji Hummusland w Gdańsku Wrzeszczu
Domyślam się, że Waszym głównym daniem jest hummus. Może Pani wytłumaczyć, co to za potrawa?
Chcieliśmy stworzyć miejsce, które specjalizuje się właśnie w hummusie. Hummus to potrawa bliskowschodnia, ale u nas może spróbować także spolszczonej wersji. Generalnie rzecz biorąc jest to pasta z ciecierzycy z pastą sezamową i z przyprawami. Serwujemy hummus w różnych wydaniach, np. z dodatkiem zapiekanych warzyw ale też bardziej na słodko z daktylami. Wymyślamy jak najróżniejsze zestawienia, a wszystko po to, żeby to, co robimy, smakowało naszym klientom. Istniejemy już ponad dwa lata i możemy pochwalić się tym, że codziennie odwiedza nas mnóstwo osób, nie tylko wegan, ale także tych, którzy chcą spróbować nowych smaków.
Czego jeszcze możemy u Was spróbować?
Mamy sałatki, mamy zupę marokańską, wrapy z warzywami, np. w wersji egzotycznej z dodatkiem granatu. To nasze sztandarowe dania.
Największe wyzwania w prowadzeniu kuchni bezmięsnej to?
Prowadzimy kuchnię wegańską bez sera i tego typu dodatków. Jest troszeczkę trudniej niż w tradycyjnej restauracji, bo mamy ograniczone pole manewru. To nam jednak wcale nie przeszkadza. Kuchnia wegańska i wegetariańska jest coraz bardziej popularna, a to dlatego, że ludzie są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą.
Odwiedź stronę: www.facebook.com/hummuslandwajdeloty