MISTRZOWIE SMAKU | Liderzy wojewódzkich kategorii plebiscytu
Kategoria: Lody Roku
Rozmawiamy z Mariolą Grabowską, właścicielką Fabryki Lodów Gdańsk z Gdańska Chełmu
Jak długo istnieje Fabryka Lodów? Jak to się stało, że postanowiła Pani założyć lodziarnię?
Jesteśmy bardzo młodzi, bo gdańska lodziarnia istnieje dopiero od kwietnia. Jesteśmy młodą lodziarnią, ale jesteśmy filią lodziarni, która mieści się w Szczecinie. Nasz przyjaciel otworzył pierwszy lokal, bardzo mi się spodobało to, co robi, i sama postanowiłam spróbować.
Jakich lodów możemy spróbować w Fabryce?
Mamy ogromny wybór. Ostatnio z córką postanowiłyśmy to policzyć, i wyszło nam, że robimy już ponad 80 smaków! Staramy się wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów, często wprowadzamy kolejne smaki specjalnie na ich życzenie. Ludzie uwielbiają lody o smaku masła orzechowego, kinder bueno i mascarpone z ciastkami oreo - tych lnigdy u nas nie brakuje. Musi być też coś z owocami, np. z truskawkami - dla małych księżniczek, które przychodzą z rodzicami. Wiadomo, że różowego nigdy za wiele. Cieszymy się, że sporo naszych klientów to dzieci - specjalnie dla nich staramy się mieć zawsze coś oryginalnego. Klienci są naszą codzienną inspiracją. Jesteśmy małą lodziarnią, poza centrum miasta, a mimo to ludzie przyjeżdżają z innych dzielnic specjalnie do nas. Przyjeżdżają też turyści, którzy chcą spróbować naszych smaków.
Najbardziej oryginalne smaki, których spróbujemy w Fabryce to...
Ostatnio furorę robi gorgonzola z gruszką i orzechami. Kolejny taki smak to kasztan z czarną porzeczką. Robimy też lody wegańskie, a nie każda lodziarnia może się takimi pochwalić. Tymczasem coraz więcej osób szuka lodów, w składzie których nie ma mleka. Wszystkie smaki przygotowuję sama - i uwielbiam to. Wiem, że kiedy sama się tym zajmę, innym na pewno będzie smakować.
Odwiedź stronę: www.facebook.com/fabrykalodowgdansk