Trwają ostatnie przygotowania, przeglądy i remonty, lada dzień nastąpi uroczyste rozpalenie pieca i do cukrowni zaczną zjeżdżać ciężarówki wyładowane burakami, zwożone z pól w promieniu około 40 kilometrów od Malborka.
KSC chwali się malborskim zakładem
To nowoczesny zakład, który obecnie osiąga przeroby buraków przekraczając 7000 ton na dobę. W 138 kampanii cukrowniczej 2018/2019 wyprodukowano ponad 106 000 ton cukru, zatrudniając 170 osób i współpracując z 850 plantatorami. Średni plon buraków w rejonie kontraktacyjnym Cukrowni Malbork wyniósł ponad 75 ton/ha - informuje Eliza Panek, rzeczniczka prasowa KSC.
Ale byli i tacy rekordziści, którzy przekroczyli 80 ton z hektara. A polaryzacja, czyli zawartość cukru w buraku była na najwyższym poziomie spośród wszystkich cukrowni państwowego koncernu. KSC i współpracujący z nią rolnicy muszą stale pracować nad poprawą wydajności, by sprostać współczesnym wyzwaniom. Dwa lata temu w Unii Europejskiej zostały zniesione limity na produkcję cukru.
- Kiedy pytają mnie, jak się ma w tej chwili Krajowa Spółka Cukrowa, ja odpowiadam, że to wszystko zależy od punktu odniesienia. Jeżeli porównujemy nas do czasów, kiedy za burak cukrowy płaciliśmy prawie 200 zł za tonę czy mieliśmy zyski po 300-500 mln zł, to mówię: „Tak sobie”. Ale jeśli naszą sytuację porównujemy do innych holdingów działających na terenie Europy, to nie mamy się czego wstydzić i te 17 lat wykorzystaliśmy bardzo dobrze - mówił Krzysztof Kowa, prezes zarządu KSC, podczas tegorocznego Dnia Pola KSC w Starym Polu.
Jedyna cukrownia na Pomorzu
Malborski zakład jest jedyną cukrownią w województwie pomorskim i na pewno jeszcze długo tak zostanie, choć wśród polityków PiS pojawiają się opinie, że to za mało i powinna powstać jeszcze jedna taka fabryka na Żuławach...
Póki co, usprawniana jest cukrownia w Malborku. Prowadziła szeroko zakrojone inwestycje w gospodarkę cieplną i krystalizację cukru. Głównym celem jest obniżenie zużycia ciepła do poziomu 180 kWh na tonę surowca oraz osiągnięcie przerobu dobowego na poziomie 8000 ton buraków cukrowych, a tym samym do uzyskania produkcji cukru na poziomie 140 000 ton.
ZOBACZ: Przeciętny człowiek spożywa w ciągu dnia 3 razy więcej cukru niż powinien
Agencja TVN
POLECAMY NA STREFIE AGRO:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?