Kaszuby słyną z doskonałej kuchni - można było się o tym przekonać podczas IX Festiwalu Potraw Kaszubskich w Ostrzycach. Podczas kulinarnej rywalizacji nie mogło zabraknąć także silnej reprezentacji z powiatu kościerskiego. Popisowe potrawy przygotowali uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie oraz Halina Rogińska z Agroturystyki Gościna w Kaliskach.
Wszyscy przygotowali kaszubską potrawę, licząc na trofea - Złotą, Srebrną i Brązową Łyżkę oraz nagrody. Gości zabawiali mistrzowie - Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Mariusz Gachewicz i Kazimierz Żołnowski - opowiadając o wyrobie białej kiełbasy, placuszkach serowych z owocami, piekąc smakowitą karkówkę. Kucharze mniej i bardziej doświadczeni wyczarowywali z ryb, drobiu, wołowiny, dyni, kaszy manny i owoców niezwykłe potrawy.
W kategorii szkoły gastronomiczne I miejsce i Złota Łyżka powędrowały do PZS nr 1 w Kościerzynie, a w kat. podmioty gastronomiczne III miejsce i Brązową Łyżkę otrzymała Agroturystyka „Gościna” w Kaliskach Kościerskich.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?