Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Łyżki na wagę złota [WIDEO]

Edyta Okoniewska
Podczas IX Festiwalu Potraw Kaszubskich w Ostrzycach fantastycznie zaprezentowała się reprezentacja z pow. kościerskiego

Kaszuby słyną z doskonałej kuchni - można było się o tym przekonać podczas IX Festiwalu Potraw Kaszubskich w Ostrzycach. Podczas kulinarnej rywalizacji nie mogło zabraknąć także silnej reprezentacji z powiatu kościerskiego. Popisowe potrawy przygotowali uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie oraz Halina Rogińska z Agroturystyki Gościna w Kaliskach.

Wszyscy przygotowali kaszubską potrawę, licząc na trofea - Złotą, Srebrną i Brązową Łyżkę oraz nagrody. Gości zabawiali mistrzowie - Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Mariusz Gachewicz i Kazimierz Żołnowski - opowiadając o wyrobie białej kiełbasy, placuszkach serowych z owocami, piekąc smakowitą karkówkę. Kucharze mniej i bardziej doświadczeni wyczarowywali z ryb, drobiu, wołowiny, dyni, kaszy manny i owoców niezwykłe potrawy.

W kategorii szkoły gastronomiczne I miejsce i Złota Łyżka powędrowały do PZS nr 1 w Kościerzynie, a w kat. podmioty gastronomiczne III miejsce i Brązową Łyżkę otrzymała Agroturystyka „Gościna” w Kaliskach Kościerskich.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki