Jak i we wcześniejszych latach, tak i w 2016, najwięcej jaj pochodziło z Wielkopolski i Mazowsza (3,5 mld sztuk oraz 1,3 mld sztuk). Jaja z Wielkopolski stanowiły 38,5% całej produkcji. Z Mazowsza - 14,3%. Spory udział miały też wojdwództwa: małopolskie, dolnośląskie i łódzkie.
Od kilku lat Polska należy do „siódemki” największych producentów jaj we Wspólnocie. Przed nami plasują się Holandia, Wielka Brytania, Hiszpania, Niemcy, Włochy i Francja – lider. Udział naszych jaj w unijnej produkcji? Aktualnie to 8,5%.
Źródła informacji: GUS, KIPDiP
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!
[b]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?