Sezon na świeże owoce w pełni. Jaka mają wartość?
Na straganach obok fasolki, szparagów,cukrowego groszku, pojawiły się już wiśnie, agrest, biała i czerwona porzeczka. Ciągle jeszcze można dostać truskawki, są czereśnie i maliny.
Popyt na świeże warzywa i owoce jest teraz największy. Dlaczego trzeba je jeść? Bo zawierają około 85-95 proc. wody - są niskokaloryczne. Zaspokajają pragnienie i zapewniają organizmowi odpowiednie nawodnienie, zawierają węglowodany, witaminy i sole mineralne oraz celulozę, pektyny, gumę i ligninę.
Są bogatym źródłem substancji odżywczych potrzebnych do utrzymania odpowiedniej równowagi żywieniowej.
Świeże owoce i warzywa mają dużo karotenoidów, flawonoidów i witaminy C. Posiadają one silne właściwości antyutleniające.
Ale pamiętajmy, ze większość owoców i warzyw ma styczność ze środkami chemicznymi - ostrzegają lekarze. - Przed zjedzeniem należy dokładnie je umyć, nawet w ciepłej wodzie.
Sezon na świeże owoce . Ile za nie zapłacimy w Gdańsku?
Za dużo - mówią klienci, zwracając uwagę, ze tpo sezon. W normie - ripostują sprzedawcy, sugerując że te z importu są nie tylko dużo droższe, ale i mniej zdrowe. A jak Wy sądzicie? Oto ceny z 27.06. 2019 z rynku przy Hali Targowej w Gdańsku.
ZOBACZ Sadzimy warzywa i owoce na balkonie
Dzień Dobry TVN
POLECAMY NA STREFIE AGRO:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?