Międzynarodowy Dzień Falafela. Czym jest falafel?
Falafel to smażone na głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy, bobu lub grochu.
- Mimo stale rosnącej popularności samo pochodzenie potrawy do dzisiaj pozostaje zagadką - informuje Anna Iżyńska ze stowarzyszenia Otwarte Klatki. - Z jednej strony za ojczyznę strączkowych kulek uznaje się Izrael, z drugiej jednak do głosu dochodzi Egipt i to najprawdopodobniej właśnie stamtąd falafel rozpoczął swoją kuchenną ekspansję. Pierwotne założenie czyniło zeń postne danie koptyjskich chrześcijan, a ponieważ Aleksandria była wówczas prężnie działającym ośrodkiem portowym, kotleciki z ciecierzycy szybko zagościły na talerzach wielu państw Morza Śródziemnego, w tym Turcji. Stamtąd odbyły ostatni etap swojej podróży w nasze strony, głównie za sprawą imigrantów.
Z falafelem jest trochę jak z naszymi pierogami: wachlarz cen i rodzajów naprawdę robi wrażenie. Jak opowiada Weronika Pochylska, koordynatorka kampanii „Roślinniejemy”, której celem jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych i właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań, falafela bez większej trudności można obecnie dostać niemal wszędzie i to w wielu formach.
– Na półkach największych sieci hipermarketów znaleźć można „gotowce”, a w znanych wszystkim dobrze barach z kebabem są niemalże standardem. Powinny być w menu każdej restauracji, która specjalizuje się w kuchni Bliskiego Wschodu, nie wspominając już o takiej z „falafel” w nazwie – mówi Weronika Pochylska – Jeżeli jednak ktoś ma ochotę wydać nieco więcej i cieszyć się wyjątkowymi i bardzo kolorowymi dodatkami, restauracje takie jak Falla w Gdańsku mają zawsze w ofercie coś wyjątkowego – dodaje.
Międzynarodowy Dzień Falafela 2018
Podstawowy przepis na przepyszny falafel - od stowarzyszenia Otwarte Klatki:
Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 2 duże lub 3,4 małe wyciśnięte ząbki czosnku
- 1 mała cebula posiekana w drobną kostkę
- drobno posiekana natka pietruszki
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- olej do głębokiego smażenia
- opcjonalnie - mała starta marchewka
Przygotowanie:
- Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Zalej ją dużą ilością wody, bo pęcznieje!
- Do malaksera dodaj namoczoną, odsączoną ciecierzycę oraz wszystkie pozostałe składniki poza olejem.
- Zmiksuj wszystkie składniki na wysokich obrotach przez 2 do 4 minut, aż masa stanie się możliwie gładka i klejąca. Teraz najlepiej jest odstawić masę do lodówki pod przykryciem, ale z powodzeniem możecie smażyć kotleciki również bezpośrednio po przyrządzeniu masy.
- Formuj z masy małe kulki i smaż je w sporej ilości tłuszczu przez około 3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotych barw. Idealne falafele są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.
POLECAMY NA DZIENNIKBALTYCKI.PL:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?