Tych parówek nie można kupować ani jeść!
Śniadanie bez parówek? Kolacja bez ciepłych frankfurterek? Kochają je dzieci, smakują dorosłym. Parówki wydają się idealnym dopełnieniem posiłku dla wielu z...
O TYM SIĘ MÓWI
Nowalijki już są! Poznaj najlepsze sposoby na młode warzywa w kuchni
Wiosną stragany wypełniają się młodymi, chrupiącymi warzywami oraz aromatycznymi, soczyście zielonymi ziołami. Zmęczeni zimową aurą i już nieco znudzeni...
W Kościerzynie trwa Festiwal Food Trucków! Ulicę opanowało jedzenie z całego świata
Festiwal Food Trucków w Kościerzynie to święto miłośników różnorodnej kuchni. Jest ostro i słodko, a zatem obiadowo i deserowo. Smakosze nie pożałują. To...
Na noże i widelce. Wielkanoc: od baranka z cukru do świątecznej jagnięciny. Z Pomorza
W europejskich krajach tradycyjnie jada się w Wielkanoc jagnięcinę. Włosi o dziesiątków lat wiosną importują, ich zdaniem najlepszą, owcę pomorską i palce...
Dlaczego warto kupować od rolnika? Plusy: jakość i zdrowie, mówi szef PODR na Pomorzu
U pomorskiego rolnika bez problemu kupimy wszystko do naszej domowej spiżarni. To inwestycja nie tylko w zdrowie, bo otrzymujemy produkty dobrej jakości, ale i...
Wielkanoc na targowisku miejskim. Na straganach Jezus i nowalijki
Świetny dzień targowy w Sławnie. Byliśmy na targowisku miejskim w dniu 29.03.2024 tuż przed Wielkanocą i wypatrzyliśmy wiele klimatów świątecznych. Zobaczcie na...
Na noże i widelce. A gdyby uznać Halę Targową za część kulturowej wizytówki grodu?
141 milionów złotych ma zainwestować inwestor w adaptację Hali Targowej Kupców Domnikańskich w Gdańsku. Jak włodarze miasta wszem i wobec głoszą powstać ma food...
Zapchniało świętami podczas Festiwalu Przysmaku Wielkanocnego
W Nowym Stawie, jak zwykle przed Wielkanocą, odbył się Festiwal Przysmaku Wielkanocnego. Impreza ma formułę konkursu kulinarnego, któremu towarzyszą występy...
Wielkanoc na Kaszubach. W muzeum we Wdzydzach poznasz fascynujący świat tradycji
Kaszubskie tradycje wielkanocne fascynują. O tym jak dawniej wyglądał Post i Wielki Tydzień można się przekonać w Muzeum Kaszubskim Parku Etnograficznym we...
Szczypiorek - czy warto go jeść? Jakie są wady i zalety jedzenia szczypiorku?
Do kanapek, sałatek i past - szczypiorek w polskiej kuchni jest bardzo popularny. Nadchodząca wiosna przyniesie nowalijki, w tym właśnie młody szczypiorek. Kto...
Jurata, Jastrzębia Góra i Orłowo najdroższe. Przed wojną nad Bałtykiem
Bałtyckie przedwojenne kurorty i plaże nad Morzem Bałtyckim. Jak wyglądały? Jakie miejscówki były wtedy na topie? Co serwowano w restauracjach i barach? Plażowa...
Gasisz wodą palący się olej?! Zobacz, co się dzieje. Nigdy tak nie rób
Pożary w kuchni to nie są wcale rzadkie przypadki. Wystarczy pozostawić na dłużej nagrzany olej na patelni i poważny pożar gotowy. Taki palący się olej nie...
Bushcraft, podróże i gotowanie. Wyjątkowa pasja Rafała Milewskiego
Rafał Milewski pochodzi z Trumiejek, małej miejscowości w gminie Prabuty. Jego pasją jest bushcraft, survival, podróże i gotowanie. Udaje mu się to wszystko...
Na noże i widelce. Kuchnia bałtycka - dlaczego właśnie taka może nam służyć?
Co rusz media poruszają temat najwłaściwszej diety, która w zdrowiu, dobrym samopoczuciu oraz w pełni sił pozwoli nam dożyć późnej starości. Najmniej słyszani...
Gminny Ośrodek Kultury w Chojnicach ma już 20 lat [WIDEO]
Gminny Ośrodek Kultury w Chojnicach rozpoczął świętowanie swoich 20 urodzin. Pierwsze przyjęcie było nietypowe, bo w Domu Kultury w Swornegaciach odbyły się...
KGW Ostrowo wśród zwycięzców ogólnopolskiego konkursu „Smakujemy Lokalnie”
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Ostrowo w gm. Stężyca znalazły się wśród zwyciężczyń finałowego etapu konkursu „Smakujemy Lokalnie”, organizowanego przez sieć...
Pięknie pachnąca anginka odświeży powietrze i pomoże na katar oraz ból ucha
Geranium, zwane też anginką, było kiedyś bardzo popularną rośliną. Kojarzy się z „babcinym” parapetem, ale ta roślina znów jest hitem. I słusznie, bo nie dość,...
Jadłodzielnia w Gdańsku Oruni. Sprawdziliśmy, jaką żywność zostawiają mieszkańcy
Miesiąc temu uruchomiono jadłodzielnię w Gdańsku Oruni. Przez kilka dni w różnych godzinach sprawdzaliśmy, czy i co mieszkańcy zostawiają potrzebującym w tzw....
Na noże i widelce. Co zrobić, by w świątecznym jarmarku było więcej smaku
Nieomal milion subskrybentów ma youtuber Książulo, który niemiłosiernie potraktował jarmarki bożonarodzeniowe, w tym i nasz gdański. Nie jest on specjalistą od...
ROZMOWA
Arkadiusz Onasch: Nasza kuchnia to jest smak ziemi i wody, która jest właśnie tu
Powinniśmy gotować rodzinnie, z miejscowych produktów, bo one zawsze mają więcej smaku, choć pewnie są droższe. Święta są od tego, żeby jeść smaczniej – mówi...
Oto 12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na świątecznym stole
Wybraliście już potrawy wigilijne na świąteczny stół? Jakich 12 dań tradycyjnych, polskich wigilijnych podacie? Zobacz przepisy na 12 potraw wigilijnych, które...
Słodkie stoły Karoliny Kuklińskiej. Cukierniczka tworzy desery, które są hitem imprez
Słodkie stoły pełne niewielkich deserków to hit imprez i różnego rodzaju uroczystości domowych. Karolina Kuklińska ze Starej Kiszewy tworzy wyjątkowe słodkości....
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 2 dni temu w kategorii Wypożyczalnia samochodów
Dodano 2 dni temu w kategorii Meble kuchenne
Dodano 2 dni temu w kategorii Materiały budowlane
Dodano 4 dni temu w kategorii Meble na wymiar