Kalafior nie ma szans z cebulą. Jak długo da się przechowywać warzywa?
Warzywa po zbiorze mogą służyć nam jeszcze dłuższy czas, choć nie wszystkie przez wiele tygodni. Sprawdzamy, jak długo da się przechowywać warzywa w dobrej...
Pyszny dodatek do obiadu na zimę, czyli buraczki w słoikach. Jak je zrobić? Przepis
Jesienią buraki to jedne z popularniejszych warzyw. Nic dziwnego, te warzywa są pełne nie tylko smaku, ale i witamin, które warto zamknąć w słoiki. Dzięki...
Mole spożywcze zanieczyszczają żywność. Co się stanie, kiedy niechcący je zjesz?
Mole spożywcze to nieproszeni goście, którzy często zadomowiają się na dłużej w naszych kuchniach. Kiedy tylko je zauważymy, powinniśmy działać! W innym...
Piwo z jajkiem pysznie smakuje i rozgrzewa. Pomoże też przy przeziębieniu
Piwo z jajkiem, choć brzmi nietypowo, nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też rozgrzewa, a nawet ma właściwości zdrowotne. Aromatyczny, pachnący koglem-moglem...
Komu szkodzi jedzenie grzybów? Szczególnie narażone są dwie grupy
Zbieranie grzybów to jeden z naszych ulubionych „sportów narodowych”. Nie tylko chętnie szukamy ich w lasach, ale także ochoczo dusimy, marynujemy, suszymy i…...
Jedne z najdroższych grzybów świata pojawiły się w Polsce
Gąska sosnowa, do niedawna uznana w naszym kraju za gatunek wymarły, znów zaskoczyła grzybiarzy. Dwa lata temu te grzyby warte fortunę wyrosły w polskich lasach...
Kuloodporna kawa z masłem dodaje energii. Zobacz sposoby na aromatyczny napój
Kawa z ziaren przetrawionych przez słonie, z dodatkiem masła i oleju kokosowego albo z sokiem z cytryny. Filiżanka małej czarnej to dla wielu z nas obowiązkowy...
Kulinarne triki Magdy Gessler. One uratują twoje potrawy
Polska restauratorka Magda Gessler znana jest m.in. jako prowadząca popularnego programu „Kuchenne rewolucje”, którego 27. sezon ruszył 7 września 2023 roku....
Spotykacie je w lesie, ale nie zbieracie. Są jadalne i to nie tylko jeden raz!
Często spotykamy grzyby, których nie rozpoznajemy, ale wydają nam się znajome. Nie mając pewności, że są jadalne, choć próbujemy je przypisać do znanych...
Gorzki ogórek – jak temu zapobiec? Sposoby na pozbycie się goryczy
Ogórki to jedne z tych warzyw, które kojarzą nam się z latem. Świeży na kanapkę, czy do mizerii. Gruntowe do kiszenia, konserwowania, zamykania w słoikach jako...
Ranking najpotrzebniejszych sprzętów kuchennych, przydatnych przy jej urządzaniu
Dla wielu z nas kuchnia stanowi serce domu. Jest ona miejscem rodzinnych spotkań przy stole, wspólnych śniadań o poranku, a także oazą domowych mistrzów...
Na wzmocnienie odporności. Te rośliny masz w swojej kuchni!
Przesilenie jesienne zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim spadki odporności. Tak jednak być nie musi! Wykorzystaj antywirusowe i wzmacniające produkty,...
Wyjątkowy dodatek do potraw. Sprawdź przepis na masło klarowane
Masło klarowane to idealny dodatek do smażenia i przygotowywania potraw. Nie przypala się i dodaje daniom wyjątkowego smaku i aromatu. Nie musisz go kupować w...
Polacy szykują się na zimę i idą w słoiki! „Tradycja i oszczędności"
Ponad połowa badanych deklaruje, że w ich domach przetwory na zimę przygotowuje się co roku. Odsetek ten cały czas wzrasta. – Prawie co piąty Polak przyrządza...
Przepisy z bakłażanem w roli głównej. Te dania zjecie do ostatniego kęsa!
Szczególnie doceniane są walory kulinarne bakłażana. Oberżyna ma gąbczastą strukturę i delikatny smak. Dzięki temu bakłażan łatwo wchłania składniki i nabiera...
Nie tylko pomidorówka. Zobacz 9 propozycji na dania z pomidorów
Sezon na pomidory w Polsce trwa od początku czerwca do końca września. Wtedy pomidory są soczyste, aromatyczne i pełne smaku. W sezonie pomidory nie potrzebują...
Co na szybkie śniadanie przed szkołą? Polecamy sprawdzone przepisy
Śniadanie dla ucznia powinno być pożywne, sycące i smaczne. To podstawa dobrze zaczętego dnia. Zebraliśmy najciekawsze pomysły na szybkie śniadania do zjedzenia...
Jak i ile gotować kukurydzę? Odkryj niezawodne sposoby
Kukurydza to przysmak lata, który doskonale smakuje z masłem czy posypany solą. Na co dzień ziarenka kukurydzy również królują w kuchni, jako dodatek do wielu...
Dieta pełna warzyw? Dlaczego warto je jeść? SPRAWDŹ
Warzywa to nieodłączny element zdrowego odżywiania. Ich obecność w diecie wpływa na funkcjonowanie organizmu i nie tylko. Dlaczego warto je regularnie spożywać,...
Smaczne dodatki do lemoniady. Oto 7 propozycji, które urozmaicą smak wody z cytryną
Lemoniada to niezawodny napój na upalne dni. Jednak nie musicie zatrzymywać się na podstawowej wersji przygotowywanej na bazie wody gazowanej, soku z cytryny i...
Jak prawidłowo suszyć grzyby w piekarniku? Podpowiadamy sprawdzone sposoby
Sezon na grzyby trwa w pełni. Grzyby można przygotować w pysznej marynacie albo ususzyć. Suszenie grzybów w piekarniku nie jest najtrudniejszą czynnością....
Na czym smażyć soczyste kotlety? Babcie miały na to niezawodny sposób
Smażenie kotletów mielonych jest równie ważnym etapem przygotowania, co dobór mięsa, dodawanie ulubionych składników i łączenie ich ze sobą. Nasze babcie często...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano chwilę temu w kategorii Obróbka metali i tworzyw sztucznych
Dodano 7 godzin temu w kategorii Podłogi
Dodano wczoraj w kategorii Biura rachunkowe
Dodano wczoraj w kategorii Domy drewniane