Jak usunąć muszki owocówki z kuchni? Sprawdź 5 niezawodnych sposobów
Muszki owocówki mogą być problemem w kuchni, szczególnie latem, kiedy jemy więcej owoców i warzyw. Czasem pojawiają się chmarami w pobliżu dojrzałych produktów...
Jak zrobić idealne frytki? Znamy kulinarne triki szefów kuchni
Heston Blumenthal to prekursor korzystania z kuchni molekularnej. Samin Nosrat pokazuje, jak umiejętnie gotować, w książce „Cztery składniki”. Gordon Ramsay...
Takie błędy popełniasz robiąc sernik. Przez to nie jest idealnie puszysty i delikatny
Sernik to bez wątpienia ulubione ciasto Polaków. Pieczemy go przy okazji różnego rodzaju uroczystości, ale również, ze względu na proste wykonanie, często gości...
Jak pasteryzować słoiki z żywnością w piekarniku?
Pasteryzacja w piekarniku to jeden ze sposobów na konserwowanie żywności. Dzięki temu dania obiadowe i przetwory zachowają dłużej świeżość. Zawartość dobrze...
Jak wybrać odpowiednią deskę do krojenia? Jakie zalety i wady mają różne ich rodzaje?
Deska do krojenia to przyrząd niezbędny w kuchni, który umożliwia higieniczne i bezpieczne przygotowanie posiłków. Najczęściej wybieramy drewniane deski...
Jedzenie w podróży. Co zabrać ze sobą na drogę?
Lato to czas upragnionych urlopów. Właśnie wtedy wyruszamy na wycieczki. Wiele osób zastanawia się, jakie jedzenie, zabrać ze sobą do bagażu podręcznego do...
Skuteczne sposoby na muchy. Zobacz proste triki
Muchy to uciążliwie stworzenia. Nie tylko denerwują swoją obecnością, ale potrafią też roznosić bakterie. Nielubiane owady latają w okolicach śmietników, mają...
Jak się pozbyć mrówek w kuchni? Cynamon i mięta odstraszą nieproszonych gości
Wiosną i latem mrówki mogą stać się prawdziwą plagą w kuchni. Lgną do owoców, ciast i słodkich napojów. Mrówki, w zależności od gatunku, mogą też ukąsić i...
Czym myć lodówkę? Te sposoby warto zapamiętać na dłużej
Czyszczenie i porządkowanie lodówki to czynność, która potrafi zmęczyć nawet wielkich miłośników sprzątania. Jedni są zniechęceni wyjmowaniem jedzenia i...
Przepis na idealną jajecznicę? Patenty Gordona Ramsaya i innych mistrzów kuchni
Jajecznica to lubiane i bardzo proste danie, które pokazuje umiejętności kucharza. August Escoffier, prekursor współczesnej kuchni francuskiej, twierdził, że...
Jak wyczyścić mikrofalówkę? Ten patent z TikToka wyświetlono ponad 160 tys. razy
Mikrofalówka to popularny sprzęt w wielu domach. Często używana jest do podgrzania kawy lub obiadu. Każdy, kto posiada mikrofalówkę, ten wie, jak łatwo i szybko...
Lubisz świeże owoce? Te sposoby pozwolą ci się nimi cieszyć jak najdłużej
Świeże owoce dają orzeźwienie w gorące dni. Kupując wybrane produkty, każdy z nas chce, aby były pachnące i pełne smaku. Ile razy zdarzyło nam się wyrzucić do...
Czym zapełnić kosz piknikowy? Wiemy, jakie przekąski sprawdzają się w plenerze
Znakomitym sposobem na spędzenie czasu na łonie natury jest piknik w gronie znajomych. W trakcie weekendu warto spakować zestaw piknikowy i wyruszyć na...
Czy ogórki są zdrowe? Czy łączyć je z pomidorami? Odpowiadamy
Zielony ogórek świetnie urozmaica smak domowego obiadu. W Polsce jest powszechnie wykorzystywany w sałatkach i surówkach, np. w mizerii. Sprawdziliśmy, ile...
Meal prep, czyli jak zaplanować zdrowe posiłki?
Jednym z trendów, które są popularne wśród osób dbających o zdrowe odżywianie, są tak zwane meal prepy. W dużej mierze chodzi o zaplanowanie posiłku na parę dni...
Szczaw rządzi wiosną. Jakie ma właściwości? Jak zrobić szczaw w słoiku?
"Nam polędwica oraz schab nie smakuje tak jak szczaw" - drwił w PRL-u kabaret Tey, komentując w ten sposób brak mięsa w sklepach. Szczaw używany jest w polskiej...
Napoje bezalkoholowe na grilla, które łatwo i szybko można zrobić w domu
Wiosna, lato, wczesna jesień – to idealna pora na plenerowe spotkania ze znajomymi, na przykład przy domu, czy w ogrodzie. Jest spotkanie, musi być też...
Bazyliszka, królowa przypraw. Poznaj jej właściwości i przepis na pesto z bazylii
Bazylia, zwana też bazyliszką, bazylkiem ogrodowym albo bazylią wonną, to zioło najczęściej dodawane do pomidorów, makaronu i dań kuchni włoskiej. W dawnych...
Czysta piętnastka. Warzywa i owoce bez pestycydów, które można bezpiecznie jeść
Rolnictwo nastawione na wysoki zysk stosuje coraz więcej środków ochrony roślin. W głównej mierze ma to wpłynąć na eliminację szkodników, atrakcyjny wygląd...
Te produkty można jeść po upływie terminu ważności. Co kupować, aby nie wyrzucać?
Aż 9 milionów ton jedzenia marnowanych jest corocznie w całej Europie. W Polsce przekłada się to na tysiące złotych wyrzucanych prosto… do kosza na śmieci. W...
Czym są mikroliście? Jak uprawiać i stosować w kuchni
Mikroliście to znakomite źródło witamin i minerałów. Można je stosować zamiennie z kiełkami i urozmaicać wygląd nudnych kanapek. W Stanach Zjednoczonych...
Jak prawidłowo naostrzyć nóż kuchenny?
W domowej kuchni ma je każdy z nas – nie ważne, czy lubi gotować, czy piec, czy też woli tylko smakować. Bez nich praktycznie nie damy sobie rady funkcjonować...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 2 dni temu w kategorii Kwatery agroturystyczne
Dodano 3 dni temu w kategorii Ginekolog
Dodano 3 dni temu w kategorii Drzwi
Dodano 4 dni temu w kategorii Nauka pływania