Weki z Pomorskiej Spiżarni - o konkursie
Działacze Samorządu Województwa co roku organizują plebiscyt na najlepsze wyroby regionalne w Pomorskiem. W założeniu projekt ma przypominać mieszkańcom o wszystkich dobrach pomorskiego stołu.
W dobie kuchni świata, kiedy na wyciągnięcie ręki mamy dostęp do dań z najdalszych zakątków globu, zapominamy o wspaniałościach, jakie oferuje nasza własna ziemia.
Konkurs ma na celu również przekonanie pomorzan do korzystania z usług lokalnych handlowców i wspierania mniejszych biznesów.
Wicemarszałek województwa pomorskiego Józef Sarnowski podaje, że w zeszłym roku do konkursu zgłoszono 27 produktów w 6 dostępnych kategoriach:
- produkty i przetwory mięsne oraz rybne
- produkty mleczne
- produkty pszczelarskie
- przetwory owocowe
- przetwory warzywne
- oleje i octy.
Weki z Pomorskiej Spiżarni - zasady konkursu
Po pierwsze, co najmniej 50% składników przetworu musi pochodzić z gospodarstwa własnego. Nie trzeba jednak korzystać z tradycyjnych przepisów - receptura może być zupełnie nowa i autorska. Uczestnicy muszą również pamiętać o tym, że produkt konkursowy nie może być sprzedawany masowo.
W każdej kategorii uczestnik może zgłosić tylko jeden przetwór. Ma on być zawekowany i opisany. W konkursie udział mogą wziąć zarówno osoby fizyczne jak i mniejsi handlowcy detaliczni.
Weki z Pomorskiej Spiżarni - nagrody
Komisja nagradza 3 najlepsze produkty w każdej kategorii. Laureat otrzymuje nagrodę pieniężną wysokości 3 tysięcy zł.
W tym roku weki można było przesyłać od 1 do 15 października.
Kto został lokalnym mistrzem wekowania? Sprawdźcie w galerii
Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?