MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kapusta z grochem. Przepis na tradycyjne danie wigilijne. Jak przygotować najlepszą? Oto sprawdzone receptury

gp
Przepis na groch z kapustą
Przepis na groch z kapustą zphfama.pl
Kapusta z grochem. Przepis na tradycyjne danie wigilijne. 12 potraw wigilijnych powinno pojawić się na świątecznych stołach. Jak je przygotować? Powinny być postne i tradycyjne, oparte na sprawdzonych rodzinnych recepturach. Prezentujemy przepis na kapustę z grochem.

Kapusta z grochem. Przepis na danie wigilijne

Składniki:
pół kilograma kiszonej kapusty
ćwierć główki świeżej kapusty
30 dag grochu łuskanego
grzyby suszone

Kapusta z grochem. Jak przygotować?

Przyrządzanie:
Groch moczymy przez około 10 godzin, grzyby przez 2–3 godziny, a następnie gotujemy je do miękkości osobno. W wywarze grzybowym gotujemy odciśniętą kapustę kiszoną, do której dodajemy sparzoną kapustę świeżą i dusimy, doprawiając solą, pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i odrobiną cukru. Dodajemy groch i grzyby oraz zeszkloną na maśle drobno posiekaną cebulę, całość dusimy oraz zagęszczamy podsmażaną na maśle mąką.

Polub Strefę AGRO Pomorskie na Facebooku!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki