- Na krajowym rynku ceny skupu w zakładach przetwórczych rosną z powodu mniejszej podaży żywca. W lutym br. zaimportowano z Danii mniej warchlaków, co jest teraz widoczne na rynku. Ponadto sezon grillowy w końcu ruszył wraz z poprawą pogody. Restauracje i hotele odbudowują zapasy po lockdownie Covid-19. Stąd większe zainteresowanie i wyższe stawki płacone przez mniejsze zakłady przetwórcze, które zaopatrują kanał HoReCa. Średnia cena płacona za tuczniki na wagę żywą wyniosła 4,85 zł/kg (+20 gr t/t). Za klasę E zakłady przetwórcze płacą średnio 6,50 zł/kg (+25 gr. t/t) - opisuje Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Sprawdź również: Wykruszą się gospodarstwa utrzymujące świnie, przewiduje branża. Chodzi o nowe przepisy
Ceny skupu świń
Według notowań Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, średnie stawki w maju 2021:
- Tuczniki kl. 1 - 4.62 zł/kg
- Tuczniki k. 2 - 4.16 zł
- Tuczniki kl. E - 6.19 zł
- Maciory - 2.97 zł
- Warchlaki - 207.69 zł za sztukę
Jeśli chodzi o ceny skupu żywca wieprzowego w niektórych krajach unijnych, branża wskazuje - powiało optymizmem.
- Sytuację europejskich eksporterów poprawia konkurencyjna cena w stosunku do USA. Aby sprostać zamówieniom eksportowym z Chin, Hiszpanie kupują duże ilości żywca z Francji, Belgii i Holandia, co poprawia sytuację na rynku wieprzowiny w tych krajach - wskazuje prezes KZP-PTCH. Cena pozostała niezmieniona w Danii, Francji, Belgii i Austrii. Rozpoczęty sezon grillowy w Niemczech spowodował duże zainteresowanie ubojni surowcem. Podaż świń na rynku niemieckim pozostaje na stosunkowo niskim poziomie.
Młodzi często pracują latem. Głównie bez umowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?