I miejsce
Roladki ze szczupaka z musem z sandacza na kaszotto ze szpinakiem,
łezką z pieczonej dyni i i marchewki, chipsem gruszkowym, sosem malinowym
oraz akcentem szczawiu zajęczego
Składniki/surowce na 2 porcje:
Roladki:
Szczupak800 g
Sandacz filet300 g
Śmietanka100 g
Maliny100 g
Jajko1 szt.
Liść rabarbaru2 szt.
Sól, pieprz
Kaszot
Kasza gryczana250 g
Szpinak250 g
Cebula50 g
Masło50 g
Śmietanka20 g
Sól, pieprzdo smaku
Gałka muszkatołowado smaku
Dynia pieczona:
Dynia500 g
Marchew 250 g
Cebula50 g
Masło20 g
Sól, pieprz
Sos malinowy:
Maliny200 g
Cukier100 g
Wino białe wytrawne100 ml
Miód50 g
Ocet jabłkowy50 ml
Chipsy gruszkowe:
Gruszka2 szt.
Woda100 g
Cukier50 g
Szczaw zajęczydo dekoracji
Sposób wykonania:
Roladki
Szczupaka umyć, odfiletować, usunąć ości. Filet sandacza zmielić, dodać przetarte maliny doprawić. Dodać jajko, śmietankę, sól i pieprz. Liść rabarbaru ułożyć na filecie ze szczupaka, na to mus z sandacza. Zwinąć i ugotować na parze.
Kaszotto
Kaszę ugotować. Szpinak podsmażyć na maśle z dodatkiem cebuli, czosnku śmietanki. Dodać gałkę muszkatołową. Kaszę połączyć ze szpinakiem.
Dynia
Dynię i marchew kroimy w kosteczkę, pieczemy ok. 20 min. Blendujemy. Doprawiamy.
Sos malinowy
Cukier skarmelizować, podlać winem, dodać przetarte maliny, miód, ocet jabłkowy. Zredukować sos.
Chips gruszkowy
Gruszkę pokroić w cienkie plasterki, blanszować w wodzie z cukrem. Przełożyć do piekarnika i suszyć przez godzinę w 100 0 C.
II miejsce
Sielawa na placuszkach z dyni,
sakiewką z kiszoną kapustą z mgiełką słońca,
w towarzystwie sosu truskawkowego
i karmelizowaną węgierką
Składniki/ surowce na 2 porcje
Ryba:
Świeża sielawa6 szt.
Olej100 ml
Mąka20 g
Pieprz cytrynowydo smaku
Sól, rozmaryndo smaku
Trociny z wiśni, siano (do wędzenia)
Placuszki:
Dynia200 g
Olej80 g
Mąka50 g
Jajo1 szt.
Sos truskawkowy:
Truskawki kaszubskie150 g
Wiśniówka70 g
Miód naturalny50 g
Cukier20 g
Sakiewka z kapustą:
Kapusta kiszona200 g
Ciasto francuskie150 g
Boczek wędzony70 g
Cebula50 g
Jabłko50 g
Pieprzdo smaku
Śliwka karmelizowana:
Masło20 g
Miód20 g
Śliwka węgierka1 szt.
Sposób wykonania:
Ryba
Rybę oczyszczamy, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i świeżym rozmarynem. Pozostawiamy na godzinę w lodówce. Obtaczamy w mące, smażymy, osączmy na papierowym ręczniku. Trociny i siano podpalamy w garnku, na którym kładziemy ruszt z rybami. W „mini wędzarni” chwilę wędzimy, aż ryby nabiorą zapachu trocin wiśniowych.
Placuszki z dyni:
Dynię oczyszczamy, należy zetrzeć na tarce, dodajemy jajo, mąkę, sól. Smażymy placuszki i odsączmy na papierowym ręczniku.
Sos truskawkowy:
Truskawki płuczemy, odsączmy, odszypułkujemy. Do garnka wkładamy świeże truskawki, ogrzewamy, odparowujemy. Dodajemy miód, odrobinę cukru i wiśniówkę. Sos redukujemy.
Sakiewka z kapustą:
Kapustę kiszoną kroimy, gotujemy w małej ilości wody, dodajemy wędzonego boczku, wysmażonego z cebulką. Doprawiamy jabłkiem, pieprzem. Odparowujemy. Ciasto francuskie wałkujemy, wykrawamy kwadraty, nakładamy kapustę i formujemy sakiewkę. Pieczemy na złoty kolor.
Karmelizowana śliwka węgierka
Śliwkę przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Na patelni stapiamy masło, dodajemy miód. Karmelizujemy.
Sposób podania:
Na talerz (32 cm) układamy placuszki, na nich krzyżujemy 3 szt. ryby. Symetrycznie układamy sakiewkę. Na gałązce rozmarynu zawiązujemy dzbanuszek z sosem (porą), dekoracyjnie dodajemy śliwę i truskawkę ze szypułką.
III miejsce
Rolada z polędwicy wieprzowej
z wiśniami z nutą sosu czekoladowego
i łezką puree z zielonego groszku z miętą i dyni
Składniki/ surowce na 2 porcje
Roladka:
Polędwica wieprzowa200 g
Wiśniemrożone150 g
Sól, pieprzdo smaku
Puree z zielonego groszku:
Zielony groszek mrożony400 g
Śmietanka50 g
Masło40 g
Kilka listków mięty
Sól, pieprzdo smaku
Puree z dyni:
Dynia400 g
Masło40 g
Sól, biały pieprzdo smaku
gałka muszkatołowado smaku
Sos czekoladowy:
Wino czerwone250 ml
Czekolada gorzka100 g
Masło40 g
Papryczka chili1/2 szt.
Starta skórka z pomarańczy
Tymianek, pieprz ziarnisty, pieprz cayenne, liść laurowy, cynamon,
Sposób wykonania:
Roladka z polędwicy wieprzowej z wiśniami:
Przeprowadzamy obróbkę wstępną polędwicy, rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy wiśniami, zwijamy w rulon. Roladkę podsmażamy, następnie pieczemy w piekarniku 180°C 12 minut.
Sos czekoladowy:
Do garnka wlewamy 250 ml wina, podgrzewamy, dodajemy 1 liść laurowy, 2 szczypty suszonego tymianku, 1 łyżeczkę pieprzu w ziarnach, jedną szczyptę cynamonu, jedną szczyptę pieprzu cayenne, pół posiekanej papryczki chilli i skórkę z startej pomarańczy. Wszystko gotujemy 2 minuty, przecedzamy. Sos redukujemy o połowę dodajemy 40 g masła i 50 g startej gorzkiej czekoladę.
Puree z groszku z miętą:
400 g groszku gotujemy, odcedzamy, miksujemy. Dodajemy 40 g masła, śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy świeżo posiekaną miętę.
Puree z dyni:
400 g dyni gotujemy do miękkości, solimy, dodajemy 40 g masła i 40 g śmietanki. Doprawiamy białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?