Trasa Kaszubska w Gdyni (16)
Kiszot (87.205.63.xxx)
16.09.09, 09:11
Czytając o "racjonaliźmie" rozwiązań drogowych w wypowiedzi urzędnika GDDKiA i jego polemice z propozycjami samorządu gdyńskiego muszę stanowczo zaprotestować przeciwko zakusom Dyrekcji na kolejne eksperymenty komunikacyjne przeprowadzane na żywym organiźmie miasta i jego mieszkańców. Postawę i pomysły urzędników Dyrekcji mogę śmiało określić (trawestując określenie pana rzecznika) jako "niefunkcjonalne intelektualnie" (czyli też "ruchowo", gdyż trzeba ruszać głową w fazie projektowania i przed realizacją a nie dopiero po kosztownych i bolesnych dla użytkowników eksperymentach!). Przykładem może być obecne poszerzanie zjazdu z Obwodowej z kierunku Gdańska do ul. Chwaszczyńskiej realizowane po długim okresie paraliżowania ruchu na Obwodowej w godzinach szczytu. Dobrze pamiętam kompromitujące odpowiedzi urzędasów z Dyrekcji na skargi kierowców na beznadziejne rozwiązanie wlotu tego zjazdu do ul. Chwaszczyńskiej (wąski wlot i brak pasa prawoskrętu w kierunku Chwaszczyna tłumaczono wówczas istnieniem w tym miejscu podziemnej sieci infrastruktury i wydumanym brakiem możliwości technicznych poradzenia sobie z tym konfliktem). Ile trzeba było zmarnować czasu, nerwów i pieniędzy kierowców by dojrzeć do realizacji budowy w sposób, jaki myślącemu człowiekowi narzuca się sam i z góry??!! Teraz zamierza się znów poeksperymentować naszym kosztem, wybudować jakiś bubel i, ewentualnie, po paru latach i nieobliczalnych stratach, wprowadzać zmiany pozwalające na jakie takie funkcjonowanie układu. Jako mieszkaniec Gdyni-Dąbrówki stanowczo sprzeciwiam się dalszemu procesowi odcinania nas od świata, miasta, miejsc pracy i nauki!! W tej chwili dojazd do wlotu na Obwodową (ok. 2 km) zajmuje mi rano około 20 minut niezależnie, czy próbuję na nią wjechać od strony Polifarbu (Kaczych Buków) czy jadę przez osiedle ul. Rdestową i Nowowiczlińską. Dzięki w miarę płynnemu ruchowi na Obwodowej i Kwiatkowskiego (bywają przykorkowania przy zjeździe na Chwarzno-Witomino) mam szansę dotrzeć do pracy na Obłużu w około pół godziny, często ze stresem czy zdążę na czas. Mając na uwadze, że jest to dystans 14,5 km a po drodze mam tylko dwa lub trzy (sic!) skrzyżowania ze światłami i jadę głównie trasą o wysokiej dopuszczalnej prędkości maksymalnej - ten wynik (30 km/h) jest kompromitujący!! :((
Oczekuję, że cenione przeze mnie władze samorządowe w Gdyni nie dopuszczą do realizacji przez GDDKiA kolejnych nietrafionych eksperymentów naz terenie naszego miasta!
Don Kiszot

Trasa Kaszubska
gdynianin (81.190.78.xxx)
16.09.09, 10:46
Trasa Kaszubska
gdynianin (81.190.78.xxx)
16.09.09, 10:46
Rozmawiałem kilka dni temu osobiście z panem z GDDKiA na temat przebiegu trasy kaszubskiej. Powiedzial mi, że z pkt widzenia rozwiązań komunikacyjnych najlepszym rozwiązaniem byłoby doprowadzenie trasy do węzła owczarnia, ale rozwiazanie z węzłem wlk kack jest tańsze + oczywiście zasłaniał się tym, że taki a nie inny przebieg trasy jest najlepszy ze względów na ochronę środowiska. Dlatego GDDKiA bedzie rekomendowac ten wariant choć jest ewidentnie gorszy. Na moje pytanie co się stanie z ruchem od wezła wlk kack w dół do Al.Zwycięstwa odpowiedział, że to nie jego sprawa. Za to odpowiadają władze m.Gdynia i to one mają zadbać aby na tym odcinku ruch był w miarę płynny. Mój argument, że aby ten fragment się notorycznie nie korkował potrzebne jest praktycznie przebudowanie całego odcinka ul Chwaszczyńskiej i Wielkopolskiej i wszystkich skrzyżowań, skwitował: wiem o tym ,ale my (GDDKiA) odpowiadamy za ruch do węzła wlk Kack. Super - GDDKiA proponuje rozwiazanie nie biorąc pod uwagę jakie przyniesie ono skutki dla mieszkańców miasta i jak wkomponuje się ono w sieć komunikacyjną miasta. Zero myślenia globalnego!!! To moja opinia bo wg Pana z GDDKiA tak nie jest. Wg niego GDDKiA myśli całościowo. Jest ponoć jakieś studium ruchu wykonane przez niejakiego p inż. Jamroza. Z tego studium wynika, że po doprowadzeniu trasy do węzła wlk kack nie będzie na ul Chwaszczyńskiej i Wielkopolskiej nadmiernych (cokolwiek to oznacza)obciązeń komunikacyjnych na tym odcinku (hahaha). Ciekawe jest tylko w jakich godzinach nie będzie tych obciązeń- chyba tylko do 24.00 do 5.00. Każdy kto mieszka w Dąbrowie czy okolicy wie jak wygląda ruch na Wielkopolskiej i Chwaszczyńskiej w godzinach szczytu. Co ciekawe w urzędzie m Gdyni nic nie wiedzą o takim studium. Wiem to bo równiez rozmawiałem na ten temat z przedstawicielem władz miasta. Wgląda na to , że Panowie z władz miasta Gdyni nie interesowali się chyba tematem przebiegu trasy i wyglądają na mocno zaskoczonych propozycją GDDKiA. Czytając dziejsze wydanie dziennika zatliła mi się iskierka nadziei, że jednak ten wariant rekomendowany przez GDDKiA upadnie. Ale chyba się mylę. Przeczytałem że władze miasta protestują, ale ich protest dotyczy tylko odcinka trasy do węzła wlk Kack. A ja chciałbym zadac pytanie panom z władz miasta. Co z odcinkiem od węzła na obwodnicy do ulicy zwycięstwa? Czy miasto ma plan na rozwiązanie problemu zwiększonego ruchu na tym odcinku gdy trasa lęborska zostanie doprowadzona do Gdyni? A może jednak rownież uważają tak jak p inż Jamroz, że nie ma problemu? Ma tez pytanie do panów z GDDKiA. Czy zdają sobie sprawę ze samo zbudowanie pełnej konicznki (są na razie 2 niezatwierdzone warianty takiej konicznki, obie widziałem) nie rozwiąże problemu? Korki będą już kilkadziesiąt metrów za zjazdem z konicznki. Kazdy logicznie myslący pownienin wiedziec co to oznacza dla bezpieczeństwa ruchu na obwodnicy Np. jadą od strony Gdańska wjeżdzamy do razu w korek tj. na swiatłach na skrzyżowaniu chwaszczyńska-nowowiczlińska ponieważ ruch jest bardzo duży korek ten sięgać będzie obwodnicy. Ponadto jest jescze jedna rzecz na którą chciałbym zwrócic uwagę. Zbudowanie pełnej koniczynki wymagać będzie całkowitej przebudowy wiaduktu po których biegnie obwodnica nad ul. chwaszczyńską. Remontując kilka lat temu obwonicę trójmiejską nie przewidziano że kiedyś będzie trzeba ją rozbudowac. Tak oto globalnie i przyszłościowo myśli się w GDDKiA. Znając polskie realia taka przebudowa potrwa ze 2 lata. Jakie będą korki na obwodnicy w tym miejscu nie chce nawet mówić. Pana z GDDKiA to jednak nie przeraża. Jakoś to będzie.

trasa s6
czarna (83.25.69.xxx)
16.09.09, 17:40
trasa s6
czarna (83.25.69.xxx)
16.09.09, 17:40
Przeraża postawa panów z GDDKiA! "Jakoś to będzie, nie moja sprawa..." Byle tylko zrobić tak, jak się zdecydowało. Opinia społeczna się nie liczy. Dokąd tak dojdziemy? Po co mydlić oczy konsultacjami? To, co było w sprawie przebiegu s6 w okolicach Lęborka dobitnie pokazało, że i tak już bez nas wybrano. Podobnie będzie i w przypadku Gdyni. Pożyjemy, przekonamy się....

Brak słów -
lebork 16.09.09, 17:57
Brak słów -
lebork
16.09.09, 17:57
Ilość protestów, zmian wariantów , uchwł radnych , w sprawie budowy trasy S6 ,w ciągu 3 lar konsultacji nawet nie dziwi. Taki jest standard w tym kraju.
Można by rzec: " czym gorzej tym lepiej". Nikt nad tym nie panuje , stąd tempo modernizacji i budowy dróg jest żałosne.
Każdy by chciał mieć nowoczesne państwo,łatwy dojazd do pracy i pod swój dom , ale za razem mieszkać w środku puszczy. Tego się nie da połączyć .
Ktoś chce mieszkać w mieście , musi się godzić na pewne niedogodności , chałas , korki , parkometry i tego typu wynalazki.
Jeżeli nie godzi się , to powinien wynieść się do miejsc z dala od aglomeracji miejskich .
Ludzie opamiętajcie się :" mniej gadania , więcej budowania"
Popieram w całej rozciągłości działania GDDKiA w Gdańsku , oraz KOPI w Warszawie.

trasa kaszubska
jaro (79.162.45.xxx)
16.09.09, 21:02
trasa kaszubska
jaro (79.162.45.xxx)
16.09.09, 21:02
Czy "ekspeci" z GDDKiA nie potrafią liczyć? Lepiej zbudować wiadukt, wyciąć kilka tyś drzew i wykupić pola od rolników niż na siłę forować wariant A-1 który jest droższy bo trzeba dużo ludzi wykupić z ich domów i wykupić ich działki a to nie jest takie tanie i żadna spec ustawa tu nie zdziała, doga miała pwstać razem z tarczami rakietowymi w Redzikowie a,że t nie powstanie to priorytet tej drogi już zmalał.Wariant B jest tu najbardziej racjonalny gdyż łączy zachodnią część pomorza z lotniskiem a o to przecież chodzi. A na domiar tego Gdańsk bardzo by chciał węzeł w Matani gdyż byłoby to dobre połączenie kilku ważnych strategicznie tras i węzeł już jest.
S6
lebork
17.09.09, 08:58
Do "czarna".
===========
Skąd wiesz jaki wariant trasy chcą mieszkańcy Lęborka.
Powiem Ci. Chcą ,w przeważającej częsci ,wariantu II południowego , zgodnie z zamierzeniami GDDKiA.
To że kilku , konkretnie 2 mieszkańców Lęborka ,zagrożonych wyburzeniem , podejmuje tak szeroko zakrojoną akcję propagandową na rzecz wariantu północnego , świadczy tylko o ich determinacji.
Natomiast dziwne jest to ,że madia ,dają się tak łatwo manipulować.

S6 do Owczarni
zbych (213.158.199.xxx)
17.09.09, 16:19
S6 do Owczarni
zbych (213.158.199.xxx)
17.09.09, 16:19
Lepiej późno niż wcale. Gdynia w końcu zauważyła trasę kaszubską. GDDKiA powinna przeszacować koszta i uderzyć się w pierś. Do połowy lipca popierała wariant B ( do Owczarni), teraz broni jak niepodległości wariantu A. Czas, żeby prokuratura zajęła się wyliczeniami firmy DHV, która robi ludziom wodę z mózgu i manipuluje danymi i faktami aby zakończyć sprawę trasy S6, zgarnąć kasę, a inni niech się dalej martwią.
Ktoś kto zna protokół końcowy ze studium tzw. STEŚ ma wyrobioną opinię na temat manipulacji i sztucznego zawyżania kosztów wariantów innych niż A. Po co rzetelna analiza alternatywnych wariantów? Szkoda czasu. Lepiej wcisnąć głupim ludziom kit o potężnych różnicach w kosztach to zadziała na wyobraźnie i już po sprawie. Kolesiów z Warszawy jakoś się przekona ...- Wystarczy poprawić tylko studium zrobione przez Transporojekt i KASA JEST...
Mam nadzieję, że Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska nie należy do tej kliki ...
i nie da się nabrać....

S6 i prywata
lebork 17.09.09, 17:08
S6 i prywata
lebork
17.09.09, 17:08
Och Don Kiszot.
Skąd tyle pieniactwa i prywaty w twoim poście.
Mam ogromną nadzieję , że DROŚ i władze samorządowe Gdyni, będą mądrzejsze od ciebie i poprą wariant rekomendowany przez GDDKiA.
dyrektor

S6 - bez pieniactwa i prytwaty
lebork 17.09.09, 17:15
S6 - bez pieniactwa i prytwaty
lebork
17.09.09, 17:15
Oj Zbycu, Zbychu.
Popatrz na sprawę szerzej, a nie z pozycji własnego podwórka.
Wtedy może zrozumiesz , że to co piszesz jest tylko pieniactwem ,oraz prywatą.
Mam nadzieję ,że Dyrektor Regionalny Ochrony Środowiska , nie da się zmanipulować i zatwierdzi rekomendację GDDKiA.

S-6 do Kacka
Gdynianin (84.156.212.xxx)
30.09.09, 08:49
S-6 do Kacka
Gdynianin (84.156.212.xxx)
30.09.09, 08:49
Najlepszy i najstarszy jest oczywiście wariant północny A.

,, darmowy smigus-dyngus,,
zmoczony (77.255.163.xxx)
19.11.09, 17:22
,, darmowy smigus-dyngus,,
zmoczony (77.255.163.xxx)
19.11.09, 17:22
uwaga rzadzacy w zkm gdynia ile dostajecie ,,porzadnych niecenzuralnych epitetow,,za wiate przystanku w kierunku gdyni 150,190,192,103,141,nr.autobusow,przy ulicy Malokackiej -skrzyzowanie z ulica Stawna a ulica Hodowlana..wiata owa ,nieszczesna jest jak zamknieta klatka w czasie padajacego deszczu,ulewy...jadacy samochodami wszelkimi nie zadaja sobie trudu myslenia ,nie zwalniaja tylko calym impetem -nadmierna szybkoscia wpadaja przy owej wiacie w wglebienia pelne strumieni plynacej wody kolami rozbryzgujac na ludzi schronionych pod wiata nieszczesna oczekujacych na swoj autobus...po takim przymusowym ,,prysznicu,,jak pojsc do pracy....? ? a wystarczyloby owa wiate przesunac z chodnika o te 2.5 metra na trawnik pomiedzy kiosk ,,ruchu,,a stojacy tam sklep spozywczy....panowie z zkm gdynia ..prosimy serdecznie o pomyslne i suche rozpatrzenie naszych pasazerow podanie prosbe...by pracy swej nie rozpoczynac od przymusowych kapieli....

S6
102 (83.25.100.xxx)
05.12.09, 19:05
S6
102 (83.25.100.xxx)
05.12.09, 19:05
TYLKO WARIANT PÓŁNOCNY JEST NAJLEPSZY I NAJTAŃSZY

Trasa s 6
ted (95.158.99.xxx)
02.01.10, 13:14
Trasa s 6
ted (95.158.99.xxx)
02.01.10, 13:14
Ponieważ mieszkańcom żadnej gminy nie pasuje przebieg tej trasy s 6 proponuje wybudowanie jej u góry w powietrzu. To jest kpina i strata czasu. Proponuje nie patrząc na protesty wybudować ją optymalnie po najniższych kosztach i przebiegu najmniej uciążliwym dla otoczenia, nie zwracając na histeryczne protesty bo nigdy jej nie wybudujemy. Ewentualnie zaproponować wyzbycie się samochodów do ilości w PRLu.

???
kack (83.18.154.xxx)
20.01.10, 11:38
???
kack (83.18.154.xxx)
20.01.10, 11:38
Jeśli ty jesteś Gdynianin to najlepiej się z Gdyni wyprowadź.
Przejechałeś się chociaż raz Wielkopolska w godzinach szczytu. Ja jeżdżę codziennie. Trasę z pracy do domu zamiast w 15 min pokonuję w 1h. Jeśli powstanie północny wariant trasy s6 to pewnie będę wracał 2h. I tak samo jak Zbychu mam pieniacką i prywatną nadzieje że rekomendacja GDDKiA zostanie tylko rekomendacją.

lebork ???
kack (83.18.154.xxx)
20.01.10, 12:20
lebork ???
kack (83.18.154.xxx)
20.01.10, 12:20
Zastanawia mnie bardzo z jakiego to powodu Lęborczanie wypowiadają się na temat wariantów zakończenia trasy s6 w Trójmieście? W końcu to nie wy tu mieszkacie i nie wam taki czy inny wariant skomplikuje życie. Mieliście możliwość dyskusji o wariantach s6 kolo Lęborka to trzeba było dyskutować. Jeśli chcecie wyrażać opinie o s6 koło Trójmiasta to najpierw się tutaj przeprowadźcie.

trasa kaszubska-warianty
gdynianka (83.25.30.xxx)
22.01.10, 19:10
trasa kaszubska-warianty
gdynianka (83.25.30.xxx)
22.01.10, 19:10
Lębork???Zabiera głos,bo koło Lęborka też sa warianty trasy kaszubskiej.Tam radni w sierpniu 2009r wybrali wariant północny.Mam rację?
A tak na marginesie,to popieram propozycję teda:)