Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Przysmaku Wielkanocnego w Nowym Stawie. Zapachniało świętami podczas dorocznej imprezy

Radosław Konczyński
Radosław Konczyński
Festiwal Przysmaku Wielkanocnego w Nowym Stawie
Festiwal Przysmaku Wielkanocnego w Nowym Stawie Radosław Konczyński
W Nowym Stawie, jak zwykle przed Wielkanocą, odbył się Festiwal Przysmaku Wielkanocnego. Impreza ma formułę konkursu kulinarnego, któremu towarzyszą występy uczestników sekcji działających w Nowostawskim Centrum Kultury i Biblioteki.

Wielkanocne przysmaki w Nowym Stawie. Konkurs kulinarny

Kolejny Festiwal Przysmaku Wielkanocnego został zorganizowany przez Nowostawskie Centrum Kultury i Biblioteki oraz Urząd Miejski w Nowym Stawie w czwartkowe popołudnie (21 marca) w sali zespołu służb ratowniczych przy ul. Bema. Na stole znalazły się potrawy, ciasta i nalewki przygotowane przez mieszkańców nie tylko gminy Nowy Staw. Najpierw skosztowały ich dwie komisje.

Komisja, która zajęła się potrawami, pracowała w składzie: Wioletta Jachim - dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Malborku, Marek Szczeciński, przewodniczący Rady Miejskiej w Nowym Stawie i Marcin Szesza, radny powiatu malborskiego. Ciast i nalewek próbowało jury w składzie: Wioletta Pielak – dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej, Hanna Gil – skarbnik gminy i Anna Uzdowska, kierownik Referatu Rozwoju Urzędu Miejskiego w Nowym Stawie. Później pozostali uczestnicy mogli oddać się degustacji i zagłosować na swój ulubiony przysmak, tym samym przyznając nagrodę publiczności.

Komisje konkursowe nagrodziły:

  • za najlepszą potrawę - KGW Trępnowy - biała kiełbasa z cebulą, żurawiną, sosem śliwkowym zapiekana pod przykrywką ciastem francuskim,
  • za najlepszą nalewkę – Ewę Gołębiewską - pigwówka,
  • za najlepsze ciasto – Beatę Jabłońską - sernik pistacjowy.

Publiczności najbardziej smakowała rolada bezowa Marcina Marszałkowskiego. Pozostali uczestnicy konkursu kulinarnego też nie odeszli z pustymi rękami, bo organizatorzy dla każdego przygotowali upominki, tak samo jak dla kół gospodyń wiejskich i firm, które wystawiły stoiska.

CZYTAJ TEŻ: Festiwal Przysmaku Bożonarodzeniowego 2023 w Nowym Stawie

To kolejny festiwal bardzo udany, z czego się bardzo cieszymy. To już nawet nie chodzi o pyszne jedzenie, które tutaj króluje na naszym przedświątecznym stole, ale przede wszystkim o niesamowitą atmosferę w sali. Bardzo nas cieszy, że coraz więcej kół gospodyń wiejskich z różnych miejscowości naszego powiatu i spoza powiatu też chce być z nami, spędzać wspólnie przedświąteczny czas – mówił Krzysztof Osijewski, dyrektor NCKiB.

I podziękował wszystkim, że tak licznie się zgromadzili, a uczestnikom konkursu, że przygotowali sie "tak pięknie ze wszystkimi potrawami, smakołykami, ciastami i wszystkimi dobrodziejstwami, pozwalając to wszystko kosztować".

Podczas spotkania wystąpiły dzieci z sekcji wokalnej i tanecznej oraz zespół wokalny Uniwersytetu Trzeciego Wieku, działające w Nowostawskim Centrum Kultury i Biblioteki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki