Przepis na faworki. Proste chrusty wg Magdy Gessler
Nie wszyscy w Tłusty Czwartek wybierają pączki. Wielu decyduje się na kruche i lekkie chrusty. Faworki, chrusty czy chruściki - każdy ma swój sposób na nie. Podajemy przepis na faworki Magdy Gessler.
PRZEPIS NA FAWORKI MAGDY GESSLER
Jakie są idealne faworki? Kruche, delikatne i bez zbędnej ilości tłuszczu. Jakie faworki proponują Magda i Lara Gessler? Na wideo zobaczycie niecodzienne propozycje córki znanej restauratorki, autorki książek kulinarnych.
FAWORKI MAGDY GESSLER - PRZEPIS
Składniki:
- mąka pszenna - 600 g
- smalec - 2 łyżki
- żółtka - 15 szt.
- cukier 200 g
- śmietana - 6 łyżek
- spirytus - 2 łyżki
- arak -1 łyżka
- smalec do smażenia - 500 g
- cukier puder - 100 g
- wanilia
Sposób przygotowa
FAWORKI MAGDY GESSLER - jak je wykonać?
Faworki Gessler krok po kroku
Smalec ucierać aż nabierze konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować ciasto na faworki bardzo cienko, oszczędnie podsypując mąką.
Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć.
Rozgrzać smalec do smażenia w szerokim rondlu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę, wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie, faworki można smażyć.
Faworki smażyć partiami na złoty kolor, przewracając raz szpikulcem. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Warto sięgnąć także po tradycyjne przepisy na faworki. Takich nie brakuje w każdej rodzinie. Zerknijcie do starych zeszytów babć i poszukajcie, jak robiło się chrusty w Waszym domu.
Mamy dla Was także przepis na tradycyjne faworki - sprawdźcie!
Faworki - przepis na tradycyjne chrusty!
Mąka - 1 funt
Masło - 2 łuty
Cukier miałki - 4 łuty
Sól - szczypta
Jaka całe - 4 szt.
Jajka - żółtka - 8
Arak - 1 kieliszek
Śmietana kremowa - 1 łyżka
Dawne jednostki wagi:
1 łut - około 13 g (mała łyżeczka)
1 funt - 0,4 kg (2 szklanki)
1 kwarta - 1 litr
Wykonanie:
Mąkę wymieszać ze śmietaną, jajkami i masłem. Dodać trochę cukru, sól i arak. Ciasto musi być trochę bardziej gęste od naleśnikowego. Wylać je na rozgrzaną blachę i zarumienić na kuchni. Potem pokrajać i obrócić na drugą stronę, aby się przypiekło. Gotowe faworki ułożyć na półmisku i posypać miałkim cukrem (pudrem).
Znasz dobry przepis na pączki lub faworki - podziel się nim! Czekamy na Wasze komentarze pod adresem [email protected]
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?