Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudniesz Wygrywasz Zdrowie. Pierogi z zieloną soczewicą [PRZEPIS]

Konrad Gaca, prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością
Pierogi z zieloną soczewicę
Pierogi z zieloną soczewicę Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
Nadszedł czas podsumowania majowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Tym razem czekaliśmy na Wasze pomysły dań z wykorzystaniem soczewicy. Propozycje, jakie otrzymaliśmy, były znakomite i pokazują, że można dbać o linię i formę, jedząc równocześnie pyszne dania.

W maju to Hanna Łyś otrzymała nagrodę miesiąca w postaci 28-dniowego bezpłatnego dostępu do programu dietetyczno-treningowego Gaca System. To wyróżnienie za przepis na pierogi z zieloną soczewicą.

Główny element potrawy, czyli soczewica, odznacza się bardzo wysoką zawartością protein. To nie jedyny jej plus. Ma także duże ilości żelaza i kwasu foliowego, które ułatwią powstawanie czerwonych krwinek. Kwas foliowy korzystnie wpłynie na funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu oraz dobre samopoczucie, będzie także oddziaływać na układ pokarmowy. Soczewica jest także dobrym źródłem błonnika, sprawdzonego sojusznika we wszystkich dietach. Osoby będące w trakcie odchudzania powinny pamiętać, że posiłki z dużą zawartością błonnika sprawiają, że dłużej jesteśmy najedzeni i łatwiej jest nam zapanować nad apetytem i pokonywać pokusę podjadania. Błonnik korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i ciśnienia. Pomaga usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i jest polecany jako sprawdzony środek chroniący przed rozwojem nowotworów układu pokarmowego.

Drugim obok soczewicy bogatym źródłem białka w nagrodzonym przepisie są jajka. Czytelnicy artykułów z poprzednich miesięcy konkursu "Chudnij ze smakiem" z pewnością pamiętają, że w jajkach także występują: lecytyna (uczestnicząca m.in. w procesach przemiany materii i wpływająca na regulację poziomu cholesterolu) oraz luteina (korzystnie wpływająca na wzrok), a także wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.

Cebula pomaga rozprawiać się z mikrointruzami, jakimi są różne rodzaje grzybów i bakterii. Ponadto jedząc cebulę, dostarczamy organizmowi witaminy C, B2 i P, a także minerały, magnez, fosfor, cynk, krzem i siarkę. Dzięki tym składnikom cebula pomaga wzmacniać włosy, kości, reguluje poziom cukru i cholesterolu.

Pieczarki mogą pomóc nam w utrzymaniu sportowej sylwetki. Zawierają duże ilości potasu, który pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu oraz kwas pantotenowy, mający wpływ na właściwe funkcjonowanie metabolizmu. Jako ciekawostkę warto wspomnieć o badaniach przeprowadzonych w USA, z których wynika, że pieczarki sprawdzają się w zapobieganiu rozwoju nowotworów piersi i prostaty.

Wiele osób może zaskoczyć obecność ziemniaków w nagrodzonym daniu. Nie cieszą się one zbyt dobrą opinią i wiele osób przypisuje im tuczące właściwości. Owszem, źle przygotowane i jedzone w nadmiarze np. smażone w głębokim tłuszczu i obsypane górą soli popsują najlepszą sylwetkę. Podane w sposób zaproponowany przez panią Hannę nie zaszkodzą nam. Ziemniaki zawierają m.in. witaminy B5 i C oraz duże ilości potasu.
Smacznego.

Przepis na pierogi z zieloną soczewicę

autorstwa Hanny Łyś

Składniki: 30 g zielonej soczewicy, 2-3 jaja, 1-2 ugotowane ziemniaki, 1 cebula, 20 dag pieczarek, 2 łyżki oleju, woda, mąka

Wykonanie: Soczewicę namoczyć na 2 godziny w chłodnej wodzie. Następnie gotować ok. 1 godziny do miękkości. Odparować i ostudzić. Zmielić, dodając 2-3 jajka ugotowane na twardo i ziemniaki, dzięki którym farsz nie będzie się kruszył.
Cebulę i pieczarki drobno pokroić, lekko poddusić i dodać do farszu. Farsz przyprawić pieprzem i majerankiem. Z dowolnej mąki i bardzo ciepłej wody przygotować ciasto na pierogi.

1. Konkurs "Chudnij ze smakiem" zakończony!

Zabawa miała proste zasady. My przez siedem kolejnych miesięcy prezentowaliśmy zalety jednego produktu spożywczego, podawaliśmy dodatki do niego, a zadaniem Czytelników było skomponowanie w oparciu o nie posiłku zgodnego z założeniami Gaca System. Przez kolejne tygodnie prezentowaliśmy potrawy opracowane przez osoby, które korzystając z Gaca System, zrzuciły zbędne kilogramy, a teraz bez problemu utrzymują formę. Na pewno wielu z Was w tych przepisach odnalazło inspirację do stworzenia własnych, nie tylko konkursowych, dań, które na stałe zagoszczą na Waszych stołach.

2. Nagroda miesiąca

Co miesiąc autor najlepszego przepisu w nagrodę otrzymywał bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne - usługę dostępną przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Od jesieni ubiegłego roku te nagrody otrzymało aż 49 osób z całej Polski. Zwycięstwo w konkursie miesiąca stawało się przepustką do walki o nagrodę główną.

3. Nagroda główna czeka

3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania otrzyma autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz i przedstawiciel grupy Polskapresse. O rozstrzygnięciach podjętych przez kapitułę powiadomimy na uroczystej Gali, jaka odbędzie się w 3 tygodniu września i będzie równocześnie zakończeniem 9 edycji akcji Chudniesz - Wygrywasz Zdrowie. Na uroczystości poznamy także zwycięzcę konkursu literackiego na temat odchudzania, który już po raz szósty ogłosimy za tydzień. Wszystkie informacje będą również umieszczane na stronie internetowej www.gacasystem.pl.

Zarejestruj się i czytaj wybrane artykuły Dziennika Bałtyckiego www.dziennikbaltycki.pl/rejsy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki