Zwróćmy od razu uwagę na to, że w przepisie od pani Małgorzaty nie pojawia się nawet gram soli. Tak właśnie przygotowuje się posiłki zgodnie z założeniami Gaca System: ze smakiem, ale także z głową, czyli bez popełniania błędów, które mogą znacznie utrudnić proces redukcji nadwagi lub sprawić, że utrzymanie wymarzonej wagi, osiągniętej po miesiącach pracy, stanie się bardzo trudne.
Dlaczego warto spróbować wprowadzić danie pani Małgorzaty do swojego jadłospisu? Przyjrzyjmy się poszczególnym składnikom posiłku, które sprawią, że danie wydaje się być idealną propozycją dla wszystkich osób, które zakończyły już proces gubienia zbędnych kilogramów, a teraz zależy im tylko na utrzymaniu wypracowanej formy.
O zaletach mięsa wołowego pisaliśmy nieraz. To bardzo dobre źródło białka, a także żelaza, cynku, sprzężonych dienów kwasu linolowego, (CLA znanego środka używanego od lat do walki z nadmiarem tkanki tłuszczowej).
Bakłażany, chociaż są ciężko strawne i mają w składzie niewiele witamin, poleca się z racji wpływu na obniżenie poziomu cholesterolu, właściwości odtruwające oraz zawartość antyoksydantów.
Prawdziwą kopalnią antyutleniaczy jest szpinak. Udowodniono, że ma on działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, reguluje ciśnienie krwi. Zawarta w nim w bardzo dużych ilościach witamina K wspomaga układ kostny. Wszystkie osoby regularnie gotujące wiedzą, że zwykle do szpinaku dodaje się czosnek, co czyni potrawę bardziej wyrazistą. Obecność kilku ząbków tej rośliny poprawi nie tylko smak, ale również właściwości odżywcze. Czosnek może hamować rozwój niektórych nowotworów, pomaga organizmowi zwalczać infekcje, rozprawić się z grzybami i usunąć toksyny.
Dodatek pieprzu czarnego poprawi nie tylko smak potrawy. Pomaga obniżyć ciśnienie, ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Poprawia pracę układu pokarmowego, choć czasem może prowadzić do zwiększenia apetytu. Działa moczopędnie i ma wpływ na poprawę pracy nerek.
Do kanapek można dodać pomidory. Są one nie tylko cennym źródłem witaminy C. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, witaminę E, a także beta-karoten, sprawdzony w walce z wolnymi rodnikami i pokaźne ilości potasu, który ma działanie moczopędne i pomaga obniżyć ciśnienie. Kolejny, bardzo ważny, składnik pomidorów to likopen, naturalny barwnik będący także potężnym antyutleniaczem, który zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej prostaty, zawałom serca i hamuje proces zwyrodnienia plamki żółtej.
Na koniec rada: nie jedzmy tego dania na zwykłym pieczywie ze sklepu. Najczęściej jest ono przygotowane z najtańszej mąki pszennej i pełno w nim soli. Na stronie chudniesz-wygrywasz.pl znajdziecie Państwo artykuły z wcześniejszych etapów konkursu "Chudnij ze smakiem", w których polecamy wiele sposobów na zdrowe i smaczne pieczywo. Skorzystajcie z nich.
Kanapki z grillowanego bakłażana z mieloną wołowiną i szpinakiem
Przepis autorstwa Małgorzaty Paulus
Składniki: 4 nieduże bakłażany, świeży szpinak, 20 dkg mielonej wołowiny, pieprz, czosnek, ew. pomidorki koktajlowe
Sos do kanapek: 3/4 szklanki mleka 2 proc., płaska łyżka mąki owsianej, 1 żółtko, pieprz, oregano
Wykonanie:
Do rondla wlewamy mleko, dodajemy mąkę, żółtko, oregano i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos.
Zmieloną wołowinę przyprawiamy pieprzem, wrzucamy na gorącą patelnię i dusimy pod przykryciem. Bakłażana myjemy pod zimną wodą i kroimy wzdłuż na plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową. Bakłażana układamy na grillu. Grillujemy po około 5-6 minut z każdej strony, aż zrobi się przyrumieniony i lekko "przezroczysty". Rozgrzewamy kolejną patelnię i wrzucamy na nią szpinak + 1 łyżkę wody i lekko go podduszamy. Na talerz przekładamy delikatnie plaster bakłażana i na nim układamy zmieloną i uduszoną wołowinę, na której układamy szpinak, a potem kolejny plaster bakłażana. Kanapkę z bakłażana można polać po wierzchu sosem i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
KONKURS DLA CZYTELNIKÓW
1. Nadal masz szansę na wygraną
Już za tydzień rozpoczniemy siódmą część konkursu Chudnij ze Smakiem. Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek. Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania opracowane przez innych. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań? Zapraszamy do zabawy.
2. Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny, 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.
3. Nagroda główna to 3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania. Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.
Przeczytaj regulamin konkursu.
Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?