Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Catering na święta coraz bardziej popularny. Jakie restauracje oferują catering na Boże Narodzenie i ile kosztuje. Znamy ceny!

Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
Wideo
od 12 lat
Zamiast przed świętami spędzać długie godziny w kuchni, coraz więcej osób decyduje się zamówić gotowe dania z restauracji. Catering na Boże Narodzenie stał się modny, chociaż nie na każdą kieszeń. Ceny świątecznego jedzenia są bardzo różne. Tanio nie jest, ale za to smacznie i bez wysiłku.

Catering na Boże Narodzenie coraz bardziej popularny

Boże Narodzenie coraz bliżej, a to oznacza, że wiele osób zaczyna przygotowywać świąteczne menu. Jak się okazuje, coraz bardziej popularny staje się catering. Zamiast spędzać długie godziny w kuchni spora grupa ludzi korzysta z pomocy restauracji. Zalety cateringu to przede wszystkim oszczędność czasu. Dania takie jak pierogi z kapustą i grzybami, wigilijny barszcz z uszkami są pyszne, ale także wiążą się ze sporymi nakładami pracy i kilkoma godzinami spędzonymi w kuchni. Co roku restauracje i firmy cateringowe przygotowując świąteczne menu, starają się dbać o wszystkie potrzeby klientów.

W menu nie brakuje więc typowo świątecznych potraw: barszczu, uszek, pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem, smażonego karpia, śledzia w śmietanie z jabłkiem, ryby po grecku czy ryb w galarecie. Dzięki cateringowi możemy zadbać o tradycyjne dania na stole, ale wiele firm dba też o potrzeby osób borykających się z uczuleniem na gluten lub laktozę oraz wegetarian.

Ile kosztuje catering na Boże Narodzenie?

Trudno ocenić, ile trzeba zapłacić za świąteczny catering. Decyduje o tym co najmniej kilka czynników. Przede wszystkim ilość jedzenia. Część osób decyduje się na kupno tylko kilku potraw wigilijnych. Pod uwagę należy wziąć także koszty dostawy (dla zaoszczędzenia można odebrać jedzenie osobiście). A ceny świątecznego jedzenia są bardzo różne. Tanio nie jest, ale jak podkreślają restauratorzy, ceny wszystkich produktów, a także utrzymanie pracowników poszły mocno w górę.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

Na wigilijnym stole zgodnie z polską tradycją powinno być 12 dań. Kto pracuje, ten wie, że przygotować w domu wszystkie potrawy wcale nie jest łatwo. Kogo stać, może sięgnąć po świąteczny catering.

- Już od kilku lat zamawiam część potraw z restauracji - mówi Magdalena Nowicka z Kościerzyny. - Nie stać mnie, żeby kupić całe świąteczne menu, ale kilka dań naprawdę ułatwia zadanie. Zwykle biorę to z czym jest najwięcej pracy, a resztę przygotowuję sama. Takie pierogi, ryby w galarecie, zrazy czy makowiec pochłaniają dużo czasu. Dlatego też kupuję je w restauracji.

Na Wigilii święta się nie kończą. Kto chciałby spokojnie oglądać „Kevina”, nie martwiąc się o przypalające się mięso w piekarniku, może skorzystać z oferty restauratorów.

Warto przejrzeć menu przygotowane w poszczególnych miejscach, choćby po to, by porównać ceny. A potem zadzwonić lub napisać, bo restauracje wolałyby wiedzieć z wyprzedzeniem, ile jedzenia mają przygotować dla swoich klientów. Zajrzyjcie do naszej galerii, gdzie znajduje się oferta popularnych restauracji w powiecie kościerskim.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki