MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Astrologia kulinarna, czyli co każdy znak zodiaku jadać powinien? Sprawdź! [HOROSKOP KULINARNY]

Gabriela Pewińska
Osobom spod znaku Barana poleca albańską potrawę z wieprzowiny, poprzedzoną duńską sałatką śledziową i uzupełnioną japońskim kremem z sosem morelowym. Tort makowoorzechowy przyniesie im pomyślność.  Miód  załagodzi emocje i na krótką chwilę zatrzyma Barana w miejscu, można mu podać wtedy deser miodowo-morelowy.
Osobom spod znaku Barana poleca albańską potrawę z wieprzowiny, poprzedzoną duńską sałatką śledziową i uzupełnioną japońskim kremem z sosem morelowym. Tort makowoorzechowy przyniesie im pomyślność. Miód załagodzi emocje i na krótką chwilę zatrzyma Barana w miejscu, można mu podać wtedy deser miodowo-morelowy.
Czyta Pani horoskopy? Nie? A horoskopy kulinarne? Czyli co każdy znak zodiaku jadać powinien? Sprawę zbadała przed laty Alina Fedak, autorka książki "Kuchnia w kręgu Zodiaku".

"Jeśli wierzymy" - pisze - że całe nasze życie jest w jakiejś mierze zależne od tego, kiedy się urodziliśmy, to czyż nasze skłonności do określonych potraw, pociąg do słodyczy lub pikantnych dań, nasze - od dziecka przepadanie za chrzanem i borówkami lub lekceważenie wszelkich owoców poza bananami, nie są wyłącznie naszą indywidualną cechą, lecz zależą także od tego, pod którym znakiem zodiaku przyszliśmy na świat?".

Alina Fedak nie uważa, by gwiazdy miały na nasz jadłospis aż tak ogromny wpływ, ale analizując na przykład kuchnie krajów i miast rządzonych przez dany znak opracowała zestaw przepisów dla każdego znaku.

Śnieżne jaja, czyli Zupa nic

Składniki
- litr mleka
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- 0,25 laski wanilii
- paczka cukru waniliowego

Jak zrobić?
- żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym
- mleko zagotowujemy z rozciętą wzdłuż laską wanilii
- z białek ubijamy sztywną pianę i dalej ubijając na pa- rze dodajemy 3 łyżki cukru
- na wrzące mleko kładziemy łyżką ubitą pianę, formując rodzaj klusek wielkości kurzego jaja
- ugotowane wyjmujemy na talerz i kładziemy następne, aż wyczerpiemy pianę
- z mleka wyjmujemy wanilię i wrzącym zalewamy utarte żółtka z cukrem, ubijamy chwilę trzepaczką. "Śnieżne jaja" kładziemy na mleko i odstawiamy do ostygnięcia
(Przepis z książki "Kuchnia w kręgu zodiaku").

Gruszki w sosie waniliowym

Składniki: 4 duże gruszki, 20 dag cukru, szklanka mleka, 3 żółtka, 2 torebki cukru waniliowego, pół szklanki słodkiej kremówki
Jak zrobić?
Gruszki umyć, obrać, pokroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do garnka z wrzącą wodą, ugotować, odcedzić, ułożyć w salaterkach lub pucharkach, oziębić w lodówce. Żółtka ubić do białości z dodatkiem połowy cukru. Mleko i śmietankę zagotować z dodatkiem pozostałego cukru. Wrzący płyn wlewać do ubitych żółtek, ubijając szybko trzepaczką. Naczynie z masą wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić, oziębić w lodówce. Sos wymieszać z cukrem waniliowym i zalać nim owoce.

Aksamitna tarta cytrynowa

Składniki
Ciasto: 400 g mąki, 115 g masła, 2 łyżki stołowe cukru pudru, 1 żółtko
aromat waniliowy
Nadzienie: 6 jaj, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 115 g masła, starta skórka i sok z 4 cytryn, cukier puder do posypania.

Jak zrobić?
Zagnieść ciasto, dodając około 1 łyżki zimnej wody. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wylepić nim blachę o średnicy 30 cm, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie przygotować nadzienie. Do rondla włożyć jaja, masło, wsypać cukier i mieszać - podgrzewając na małym ogniu - aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać skórkę i sok z cytryn (bez pestek!), dalej gotować, cały czas mieszając do chwili, kiedy masa zacznie gęstnieć. Wylać masę na ciasto. Piec około 20 minut, aż nadzienie się zetnie. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki