3 z 3
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Pieczona kaczka i ruchanki na deser [PRZEPISY]
Żurawina ucierana. Składniki: 1 kg żurawiny bagiennej,
1 kg cukru
Wykonanie:
dojrzałe żurawiny, zebrane późną jesienią na bagnach, osuszamy i oczyszczamy potrząsając je na sitku. W ten sposób pozbędziemy się drobnego mchu. Następnie owoce myjemy w gorącej wodzie i osuszamy. Gdy są zupełnie suche, wkładamy je do makutry (gliniana misa o porowatej powierzchni wewnętrznej) i miażdżymy. Następnie zasypujemy cukrem i drewnianą kulą ucieramy do uzyskania gęstej, galaretowatej konsystencji. Cały proces może trwać około dwóch dni. Do niewielkich, umytych i osuszonych słoików wkładamy owoce, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. By można je było dłużej przechowywać, pasteryzujemy ok. 10 min.