18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jarmark Dominikański 2013: Impreza "Świętomięs Polski" nad Motławą

Kamila Grzenkowska
Tomasz Bołt
Polskie mięso jest naprawdę smaczne. O tym, że jest też zdrowe i warto je jeść na co dzień, będą przekonywać w weekend organizatorzy "Świętomięsa Polskiego". Impreza od lat organizowana w różnych częściach naszego kraju w tym roku odbywa się w ramach Jarmarku św. Dominika.

Jak zapewniają pomysłodawcy "Świętomięsa" sobota i niedziela mają być jednymi z najsmaczniejszych dni w tym roku. Gospodarze będą częstować gości gdańskiego jarmarku różnymi daniami, których głównym składnikiem będzie oczywiście mięso.

Specjalnie na to wydarzenie sprowadzony zostanie ogromny Kocioł Świętomięsny, w którym przygotowywane będą potrawy przeznaczone na późniejszy poczęstunek dla gości.

Wiele osób zapewne będzie zaskoczonych tym, że podczas weekendowego spaceru nad Motławą ktoś będzie chciał poczęstować ich kiełbasą... z pływającego po rzece kutra. Takie poczęstunki zaplanowano głównie przy Moście Zielonym - warto się skusić. Organizatorzy zapewniają, że wędliny, które znajdą się w kutrze, będą odpowiednio hermetycznie zapakowane. Bezpiecznie będzie można zabrać je do domu.

W trakcie "Świętomięsa" nie zabraknie też uroczystej, barwnej parady, a także dziesiątek innych atrakcji towarzyszących imprezie.

- Będzie bardzo smacznie, bo będziemy częstować pysznymi potrawami. Na pewno będzie też sympatyczna atmosfera - zachęca do wspólnego świętowania Andrzej Łyszyk, jeden ze współorganizatorów "Świętomięsa Polskiego".
Andrzej Łyszyk zdradza też, że częścią happeningów na ul. Długiej będzie bardzo długa kiełbasa, licząca nawet 20 metrów (o ile jakiś łasuch nie skusi się na nią po drodze).

W ramach tego wydarzenia będzie można skorzystać z bezpłatnych porad dietetyków. Na Targu Węglowym zaplanowano pokazy gotowania na żywo, a profesjonalni kucharze opowiedzą i wytłumaczą jak gotować zdrowo i smacznie. Chętni będą mogli wziąć udział w specjalnych warsztatach kulinarnych, a dla dzieci przygotowane zostaną specjalne animacje.
Gotowaniu i jedzeniu będą towarzyszyć występy artystyczne. Na Złotej Scenie na Targu Węglowym pojawi się m.in. zespół Żuki, Czeremszyna, Carpe Diem, a także kabaret Otto.

Program

Sobota
* Godz. 12 i 15.30 - Kocioł Świętomięsny, poczęstunek na Targu Węglowym
* Godz. 13 i 17 - "Kiełbasa z Kutra", poczęstunek przy Moście Zielonym
*Godz. 15 - Oficjalna ceremonia i uroczysta parada
* Godz. 16 - koncert zespołu Żuki
* Godz. 18.30 - koncert zespołu Czeremszyna

Niedziela
* Godz. 12 i 15.30 - Kocioł Świętomięsny
* Godz. 13 i 17 - "Kiełbasa z Kutra"
* Godz. 15 - Uroczysta parada
* Godz. 16 - kabaret Otto
* Godz. 18.30 - zespół Carpe Diem

Treści, za które warto zapłacić!
REPORTAŻE, WYWIADY, CIEKAWOSTKI


Zobacz nasze Magazyny: REJSY, HISTORIA, NA WEEKEND

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki