Piwo pomorskie produkowane jest przez Pomorski Browar Tradycyjny - browar kontraktowy Browaru Gościszewo (k. Sztumu). Obecnie dostępne jest w beczkach, natomiast butelkowane z etykietą zawierającą informację o tradycji będzie gotowe w połowie maja, bowiem warzenie tego piwa trwa dwa miesiące. Wnioskodawcą o wpis produktu na listę był m.in. Lucjan Iwanowicz - główny piwowar dawnego Browaru Gdańskiego.
Piwo pomorskie charakteryzuje się dominacją aromatów słodowo-chmielowych. Dodatkowo w przypadku niektórych rodzajów mogą występować nuty karmelowe, wiśniowe oraz kawowe.
Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej wynosi 9-10,5 proc. wagowo, zawartość alkoholu 3,5-4,5 proc. objętościowo.
Produkowane piwo pomorskie jest napojem, który warzony jest zgodnie z recepturą stosowaną w browarach pomorskich przed około 50 i 30 laty. Do produkcji używa się głównie słodów jęczmiennych oraz szyszek chmielowych.
Piwo na terenie obecnego województwa pomorskiego warzono już w czasach średniowiecza, czego dowodem były przywileje warzenia piw nadawane miastom na terenie Pomorza w tym okresie. Prawo to posiadali zarówno mieszkańcy wielkich miast (Gdańsk), jak również mniejszych ośrodków (Tczew, Malbork).
Województwo pomorskie jest liderem pod względem liczby produktów uznanych za tradycyjne. Na liście ma ich aż 136.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?