Jedyna na Pomorzu fabryka wyrabiająca tę słodycz, należąca do Krajowej Spółki Cukrowej, rozpoczęła produkcję w październiku ub. roku i i zakończyła ją po blisko trzech miesiącach.
- Cukrownia Malbork przerobiła 417 tysięcy ton buraków dostarczonych przez blisko 900 plantatorów - informuje Łukasz Wróblewski, rzecznik Krajowej Spółki Cukrowej, z siedzibą w Toruniu.
Wynik imponujący, ale nie rekordowy. W poprzedniej kampanii maszyny w Malborku skroiły o 50 tys. ton więcej (w sumie - 467 tys. ton) buraków, co pozwoliło na wyprodukowanie 67 tys. ton cukru.
Gorsze wyniki można tłumaczyć słabszymi plonami, które dało się zauważyć na terenie całego kraju w 2008 roku. Bo produkcja słodkiego surowca jest uzależniona także od tzw. polaryzacji buraka, czyli zawartości cukru w warzywie. KSC obliczyła, że średnio wynosiła ona 16,7 proc.
Malborska cukrownia jest jedyną, która ostała się w regionie pomorskim. Jeszcze przed dwoma laty działał zakład w Nowym Stawie, który ostatecznie zlikwidowano. Część pracowników znalazła zatrudnienie w Malborku, inni odeszli, pobierając odprawę. Oficjalnie obie cukrownie połączono, ale produkcja odbywa się tylko w Malborku, a Nowy Staw pełni funkcję magazynową.
Krajowa Spółka Cukrowa zainwestowała przed dwoma laty ponad 4 mln zł w nowe wyposażenie i linie produkcyjne w malborskiej fabryce, co miało na celu zwiększenie efektywności przerobu buraków.
Podobne praktyki dotknęły także inne cukrownie. W ostatniej kampanii pod szyldem KSC pracowało siedem zakładów, czyli o cztery mniej niż w poprzedniej. - Zmniejszenie liczby fabryk to wynik unijnej reformy rynku cukru, zakładającej obniżenie produkcji w Unii Europejskiej do 2010 roku o 6 milionów ton - wyjaśnia Wróblewski.
Kampania cukrownicza w Malborku trwała ponad dwa miesiące. Jak co roku, pracowników czeka teraz dłuższy odpoczynek od normalnej pracy, a za kilka tygodni w zakładzie rozpoczną się prace remontowe, których celem jest odtworzenie zdolności technologicznej cukrowni przed kolejną kampanią.
Krajowa Spółka Cukrowa jest największym w Polsce i ósmym co do wielkości producentem cukru w Europie. Firma, z siedzibą w Toruniu, dysponuje blisko 40-procentowym udziałem w rynku krajowym i 4-procentowym udziałem w państwach UE.
465 tysięcy tyle ton cukru wyprodukowało siedem zakładów należących do Krajowej Spółki Cukrowej
60 tysięcy tyle ton cukru wyprodukowała w zakończonej właśnie kampanii Cukrownia Malbork
3,1 mln tyle ton buraków cukrowych, od 17 tys. plantatorów, skupiła Krajowa Spółka Cukrowa w 2008 roku w całym kraju
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?