Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek. Kup pączka z "Dziennikiem Bałtyckim" [ADRESY SKLEPÓW]

Edyta Okoniewska
Grzegorz Mehring / Archwium PP
Włoskie bomboloni, amerykańskie donatusy czy polskie pączki. To 300 najsłodszych kalorii, które opanowały niemal cały świat. I nic dziwnego, że trudno się im oprzeć. Wszak nie o smak tylko chodzi, ale i szczęście - pisze Edyta Okoniewska

Do tematu pączków trzeba podejść poważnie. W końcu, jak głosi przesąd, kto w tłusty czwartek nie zje przynajmniej jednego pączka, ten nie ma co liczyć na powodzenie. Idąc tym tropem, im więcej pączków, tym więcej szczęścia.

Zobacz też: Przegląd pączków w Trójmieście - gdzie zjesz najsmaczniejsze ciastko? Sprawdź!

Kto w przesądy nie wierzy, powinien przynajmniej ugiąć się przed wielowiekowymi tradycjami. Wszystko bowiem wskazuje na to, że pączki wymyślili Rzymianie i to na długo zanim u nas świętowano ostatnie dni karnawału. W bogatych rzymskich domach funkcjonowały one jako słodki placek, który spożywano w miesiąc po rozpoczęciu nowego roku.

Do polskiej kuchni przywędrowały prawdopodobnie dopiero w XVII wieku. I, o zgrozo, dobrze, że wówczas nie istniało pojęcie diety! To dopiero były bomby kaloryczne. Robiono je z ciasta chlebowego, wypełniano słoniną i smażono na smalcu. Do tego obowiązkowo tłuste mięso i wódka. Na słodko serwowane były w domach najbogatszych.

Dziś do wyboru mamy przynajmniej kilkadziesiąt rodzajów pączków. Od tradycyjnych z dżemem, po nieco bardziej ekstrawaganckie z anchois. Sztuką jest jednak nie samo jedzenie, a wykonanie pączków. Wprawione gospodynie mają kilka patentów. Najlepiej przygotować jak najluźniejsze ciasto, nie podsypywać go mąką, a kulki formować dłońmi posmarowanymi olejem, wówczas pączki będą miękkie.

PRZEPISY NA PĄCZKI

Pączki pani Irenki
Zagrzać 3/4 litra mleka, do tego dodać 12 ubitych żółtek z dwoma całymi jajkami. Następnie niecałą szklankę cukru, połączoną z cukrem waniliowym. Składniki połączyć, dodać kilogram mąki i kostkę drożdży (drożdże należy wcześniej rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem mąki). Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną kostkę masła, sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową, a także kieliszek spirytusu, dzięki czemu pączki nie będą wchłaniały zbyt dużo tłuszczu. Ciasto należy dobrze wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Formować pączki.

Pączki kiszewskie

Wystarczy 0,5 l mleka, 0,5 kostki drożdży, 1 kg mąki, 0,5 kostki tłuszczu, 5 łyżek cukru, 6 żółtek, 1 kieliszek wódki. Rozgrzać mleko, rozpuścić tłuszcz i powoli dodawać wszystkie pozostałe składniki. Ciasto należy wybić, nakryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formujemy pączki i smażymy na rozgrzanym oleju. Nadzienie do tych przysmaków powinno być różane.

Pączki Kościerskiej Chaty

1 kg mąki, 10 dkg drożdży, 1 szklanka cukru, 5 żółtek, 2 całe jajka, 0,5 kostki palmy, 1/2 litra mleka, skórka z cytryny, 1 kieliszek wódki, litr oleju lub smalcu do pieczenia. Zrobić zaczyn z drożdży z łyżki cukru i mąki i 1 szklanki mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Mleko z tłuszczem zagrzać. Ubić jajka, żółtka i cukier, dodać mleko i mąkę oraz wódkę, wszystko razem wyrobić. Następnie dodać zaczyn i dobrze wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

PĄCZEK Z GAZETĄ!

Kupując w czwartek pączki w niżej wymienionych punktach, otrzymasz w prezencie "Dziennik Bałtycki". Uwaga, oferta ważna do wyczerpania zapasów.

Powiat kościerski
Sklepy firmowe Piekarnia Cukiernia Bernard i Jacek Jarzębińscy w Kościerzynie:
- ul. Świętojańska 20
- ul. M. Curie-Skłodowskiej 15
- ul. M. Curie-Skłodowskiej 40
- ul. Długa 23
Sklepy firmowe Piekarni Kiedrowscy w Kościerzynie:
- ul. Konopnickiej 1
ul. Rzemieślnicza

Powiat gdański
Piekarnia Pszczółka, ul. Pomorska 35, Pszczółki

Powiat tczewski
Piekarnie Sambor w Tczewie:
- ul. Pomorska 18 (dworzec PKP)
- ul. Gdańska 46
- ul. Żwirki 25B
- ul. Mickiewicza 19 (Stare Miasto)
Piekarnie Meler:
- Pelplin, ul. Mickiewicza 34
- Tczew, ul. Wyszyńskiego 25A, ul. Armii Krajowej 38, ul. Pionierów 15
- Gniew, ul. Witosa 14
Cukiernie Męczykowscy w Tczewie:
- ul. Saperska 9c
- ul. 30 Stycznia b/n (koło CED)

Powiat starogardzki

Piekarnie Meler:
- Skórcz, plac Wolności 1A
- Starogard Gd., ul. Andersa 8A, Osiedle 60-lecia 14
Powiat malborski
Piekarnia Warmińska, ul. Kościuszki 19, Malbork

Powiat nowodworski
Piekarnia Warmińska, ul. Dworcowa 2/8 (w budynku tzw. Zbożowca), Nowy Dwór Gd.

Powiat sztumski
U Mietka, plac Wolności, Sztum
Creo, ul. Witosa 4, Sztum
Sklep Spożywczy Stanisława Remleia, ul. Raymonta 1A, Czernin

Powiat kwidzyński

Piekarnia s.c. M. i K. Hermaszewscy, ul. Kwidzyńska 33, Gardeja
Piekarnia Kordowscy, ul. Pusta 3, Prabuty
Cukiernia Magnolia, Danuta Splitt i Maciej Splitt, ul. Grudziądzka 22, Kwidzyn,
Piekarnia E & K Barejka - Otłowiec, Otłowiec 4b

Codziennie rano najważniejsze informacje z "Dziennika Bałtyckiego" prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki