Do wykonania naszej świątecznej ozdoby będziemy potrzebowali: gąbkę do kwiatów żywych, jedną dużą albo dwie małe gałęzie drzewka iglastego, naczynie, w którym postawimy stroik, oraz ozdoby (orzechy, szyszki, bombki, wysuszone krążki pomarańczy, cynamon, gwiazdki z kory). Część rzeczy kupimy w sklepach florystycznych albo kwiaciarniach, część możemy oczywiście pozbierać samemu np. w parku. Do wykonania stroików najlepiej nadają się gałęzie jodły kaukaskiej i jodły nobilis - nie opadną z nich igły. Do dodatkowej dekoracji możemy użyć sosny wejmutki.
Gąbkę docinamy do pożądanego kształtu stroika (na polskich stołach najlepiej wyglądają ozdoby podłużne - taki kształt powinniśmy nadać naszemu dziełu), następnie ją namaczamy - kładziemy na powierzchni wody i czekamy, aż sama opadnie na dno, w ten sposób nie nabierze za dużo powietrza. Gałązki docinamy do długości 5-10 cm. Trzonki obieramy z igiełek. Gąbkę umieszczamy w naczyniu, wbijamy w nią świeczki, a następnie gałązki. Ozdoby obwijamy drucikiem, który przytwierdzamy do wykałaczek. Umieszczamy je na stroiku. Pamiętajmy o zasadach kompozycji.
Dekoracja wytrzyma nam nawet kilka miesięcy, jeżeli skorzystamy z gałęzi jodły nobilis.
Pamiętajmy o uzupełnianiu wody w naczyniu, ozdoba zachowa dłużej świeżość.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?