PRZEPISY NA LETNIE ZUPY
Chłodnik litewski - przepis
Składniki:
- 1 litr kefiru
- 2 średnie buraki
- 2 ziemniaki
- 2 jajka
- 2 ogórki
- 1 pączek koperku i szczypiorku
- sok z cytryny
- sól
Sposób przygotowania:
Buraki gotujemy i po wystygnięciu obieramy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie oblewamy wrzątkiem i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Kefir mieszamy z bulionem. Buraki, ziemniaki i ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Zieleninę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy kefirem. Doprawiamy solą i dodajemy trochę soku z cytryny. Mieszamy wszystko i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem do każdej porcji dodajemy polówkę jajka.
Do chłodnika można też dodać rzodkiewki czy też botwinkę.
Okroszka - przepis
Składniki:
- 400 g wołowiny
- 1 litr kwasu chlebowego
- 3 ziemniaki
- 3 jajka
- 150 ml śmietany
- 4 ogórki
- 200 g rzodkiewek
- 1 pączek koperku
- 1 pączek szczypiorku
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka octu winnego
Mięso gotujemy i ostudzamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ostudzamy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki kroimy w kostkę. Jajka obieramy, dzielimy na pół. Białka kroimy, a żółtka odstawiamy. Mięso drobno kroimy. Ogórki kroimy w kostkę, rzodkiewkę w plasterki. Koperek siekamy. Szczypiorek siekamy oddzielnie i dodając soli czekamy aż puści sok.
Żółtka ucieramy ze śmietaną i musztardą na gładką masę. Rozprowadzamy masę zimnym kwasem chlebowym. Dodajemy do niego mięso i warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem oraz octem i mieszamy. Schładzamy zupę w lodówce.
Okroszkę tez można gotować na serwatce zamiast kwasu chlebowego.
Zupa z botwiny z rybą - przepis
Składniki:
- 350 g filetu z pstrąga
- 100 g pokrzywy
- 200 g botwinki
- 100 g szpinaku
- 200 g szczawiu
- pączek koperku
- 3 ogórki
- szczypiorek
- 2 l kwasu chlebowego
- 1 łyżka świeżo startego chrzanu
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- sól i pieprz
- śmietana dla podania
Sposób przygotowania:
Rybę dusimy na patelni na małym ogniu do gotowości. Szpinak, botwinkę, szczaw i pokrzywę obdarzamy wrzątkiem i drobno posiekać. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystko to łączymy w dużym garnku. Dodajemy skórkę z cytryny i chrzan. Zalewamy kwasem chlebowym, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dokładnie mieszamy zupę. Odstawiamy ją do lodówki. Przed podaniem do każdego talerza wkładamy kawałek ryby i łyżkę śmietany.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?