Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W grupie łatwiej działać

Edyta Okoniewska
Już 1 lipca w Lubaniu odbędzie się spotkanie nowo powstającej Grupy Producentów Rolnych Wołowina Pomorska

Rolnicy zajmujący się hodowlą bydła ras mięsnych tworzą Grupę Producentów Rolnych Wołowina Pomorska. Jej siedziba prawdopodobnie będzie znajdowała się w Lubaniu, w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego.

Jak podkreślają hodowcy, dzięki grupie będą mieli większe szanse na rozwinięcie działalności. Dotychczas przez dziesięć lat działali w Stowarzyszeniu Hodowców Bydła Ras Mięsnych. Jednak jako stowarzyszenie nie mogli w pełni rozwinąć skrzydeł. Stworzenie grupy daje nowe możliwości.

- Hodowcy skupieni w stowarzyszeniu nie mogli prowadzić działalności gospodarczej - mówi Helena Artyszuk, miłośniczka hodowli bydła mięsnego, wspierająca hodowców. - Taką działalność może natomiast prowadzić grupa producentów. Poza tym, rolnicy chcą skorzystać z dotacji unijnych, które są przeznaczone dla grup. Dzięki wsparciu finansowemu możliwe będą dodatkowe działania, jak np. podjęcie akcji marketingowych promujących pomorską wołowinę, czy też uruchomienie aukcji. Poza tym działając w grupie jest zwyczajnie raźniej i łatwiej negocjować ceny. Bardzo ważna jest także wymiana doświadczeń.

Hodowcy zanim postanowili stworzyć Grupę Producentów Rolnych Wołowina Pomorska przyglądali się działalności już istniejących grup w innych regionach Polski. Jak się okazuje, jest duża potrzeba stworzenia takiego związku. Dołączają do niego kolejni producenci, dotychczas niezrzeszeni w stowarzyszeniu. Spotkanie organizacyjne odbędzie się 1 lipca, w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Lubaniu o godz. 10. Uczestniczyć w nim będzie radca prawny.

Hodowcy mają nadzieję, że działając w grupie będą mieli wpływ na sytuację na rynku. Niestety hodowla bydła ras mięsnych trafia na wiele problemów. Są to m.in. niestabilne ceny czy kłopoty ze zbytem.

- Obecnie wołowina występująca w sklepach ma jedynie cenę wołowiny, niestety większość konsumentów nie zna smaku prawdziwej wołowiny bydła ras mięsnych - zauważa Helena Artyszuk. - Idealnie byłoby, gdyby zakład ubijał bydło usługowo i rolnicy działający w grupie mogli bezpośrednio dostarczać wysokiej jakości mięso do hipermarketów czy restauracji, pomijając wszystkich pośredników.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki