18 i 19 kwietnia będziemy rozsmakowywać się w daniach, za które zapłacimy mniej niż zazwyczaj. Ale to nie koniec atrakcji. W akcji udział wezmą też hotele, gabinety SPA, obiekty sportowe, instytucje miejskie i instytucje kultury, które zadeklarują obniżenie cen na czas trwania weekendu o 50 procent.
W Gdańsku odbędzie się już siódma edycja weekendu. Co więcej, to już druga tego typu akcja w Gdańskim Obszarze Metropolitalnym. W ubiegłym roku udział w niej wzięło 9 miast, w tym roku – 14.
W poniedziałek, w gdańskiej restauracji Kos, która także weźmie udział w „Weekendzie za pół ceny” spotkali się włodarze Gdańska – Paweł Adamowicz, burmistrz Nowego Dworu Gdańskiego – Jacek Michalski, wójt gminy Pszczółki – Hanna Brejwo, by porozmawiać na temat tegorocznych niespodzianek towarzyszących temu wyjątkowemu weekendowi.
Prezydent Adamowicz, stwierdził, że gotowanie i sztuka kulinarna są coraz popularniejsze, co można wykorzystać także jako zachętę dla turystów. Wójt Pszczółek zachęcała za to do odwiedzenia tej niewielkiej gminy gdańszczan wraz ze swoimi znajomymi.
Na konferencji pojawiła się też Natalia Daszewska – popularyzatorka kuchni żuławskiej, która zapowiedziała, że na „Weekend za pół ceny” przygotuje tradycyjnego żuławskiego królika na bazie przepisów z XVII w.
Miasta, które wezmą udział w weekendzie za pół ceny:
Gniew, Pruszcz Gdański, Rumia, Sopot - 11-12 kwietnia
Gdańsk, Gniewino, Nowy Dwór Gdański, Tczew - 18-19 kwietnia
Cedry Wielkie, Krynica Morska, Malbork, Pszczółki, Puck - 25-26 kwietnia
TU kupisz e-wydanie "Dziennika Bałtyckiego"!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?